Читај ми!

Бајден са челницима ЕУ и о Западном Балкану

Западни Балкан биће једна од тема састанка америчког председника Џозефа Бајдена са челницима ЕУ следеће недеље у Бриселу, сазнаје РТС у европским дипломатским изворима.

"САД и ЕУ ће појачати свој заједнички ангажман на Западном Балкану, укључујући и дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине и подршку кључним реформама у оквиру европских интеграција", наводи се у нацрту заједничке декларације која би још могла да се промени до састанка председника Џозефа Бајдена са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, 15. јуна у Бриселу.

Међу бројним питањима на дневном реду прве посете председника Бајдена Европској унији, Западни Балкан биће једна од тема у којој ће Брисел и Вашингтон нагласити потребу за бољом сарадњом и координацијом, сазнаје РТС.

"САД очекују да ЕУ преузме вођство на Балкану, кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, али и укупној политици проширења, уз активну подршку Вашингтона", наводе дипломатски извори у Бриселу и додају да Америка подстиче ЕУ да коначно отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, сматрајући да је кредибилна политика проширења ЕУ и у америчком стратешком интересу.

За разлику од ЕУ, чијих пет земаља чланица није признало косовску независност, представници САД истичу да свеобухватно решење у дијалогу Београда и Приштине треба да води међусобном признању.

"Иако постоје неке разлике у ставовима Брисела и Вашингтона према региону, администрација председника Бајдена дели појачано интересовање ЕУ за питања владавине права и слободе штампе на Западном Балкану", наводе у Бриселу.

Након проблема у односима САД и ЕУ за време бившег председника Доналда Трампа, главни циљ прве посете председника Бајдена Европи од почетка мандата биће "обнављање трансатлантског партнерства" и стварања заједничке агенде за период после пандемије.

Нацрт заједничке декларације говори о сарадњи у борби против ковида 19, затим у области климатских промена, економског опоравка и односа са Русијом и Kином и заједничком ставу против нарушавања демократије у свету.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво