Читај ми!

Одаловић: Хашки трибунал није суд који је донео право и правду

Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић каже за РТС да је суд у Хагу "ад хок трибунал настао под притиском оних који су били креатори распада бивше Југославије и потезима који су вукли, признањима када су се сукоби дешавали, су желели да затворе причу и да порукама које су слали нас све помало осуде". Наводи да то није суд који је донео право и правду.

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је било природно да се на седници СБ каже шта има да се каже и да се прва и права реакција усмери ка месту где је нажалост тај ад хок трибунал и формиран.

"Мислим да су поруке које су пренете од стране председника биле оне које свакога у Србији ииритира, љути, немоћ у жељи да се у том трибуналу изрекну казне за злочине над Србима и неспремност људи који су тамо одлучивали је нешто што је заслуживало да се каже и мислим да је председник то синоћ врло јасно рекао", навео је Одаловић. 

Наводи да кад човек са дистанце развије мало ову причу и како је изгледало очигледно је да је тај "ад хок трибунал настао под притиском оних који су били креатори распада бивше Југославије и потезима који су вукли, признањима када су се сукоби дешавали, су желели да затворе причу и да порукама које су слали нас све помало осуде".

"Онда нису уважили чињенице да је у тим сукобима у којима је било страховито много жртава на свим странама, да је било тешких злочина, да нису ни Хрвати, ни Бошњаци, ни Албанци који су чинили злочине над Србима, у том релацијама овај ад хок трибунал ништа није урадио, чак је и ослободио људе који су извесно требало да буду одоговорни", казао је Одаловић.

"Трибунал подигао оптужнице, па прикупљао доказе"

Одаловић истиче да то "није суд који је донео правду и помирење, иако су помпезно најављивали када су заговарали формирање овог трибунала да ће после тога суд тиме што ће изрећи мере онима који су чинили злочине створити услове за правду и помирење".

"Онако како је трибунал почео да ради, он је подигао оптужнице, а касније прикупљао доказе. Начин како су радили, пресуђивали и она тога значи много за онога ко верује", навео је Одаловић.

Напомиње да је минимум што је требало да се уради је требало да се понови суђење Ратку Младићу.

"Ни у једном праву, сем у оном који су формирали сами за себе, и начин на који су они радили се не примењује. Они се нису бавили суштином и оним због чега би сваки трибунал требало да постоји", истиче Одаловић.

Ако пажљиво слушамо оно што су представници Хрватске и БиХ синоћ рекли "говори о томе да смо ми далеко и да њихове поруке говоре да ни босанско ни хрватско друштво нису спремни да се суоче са својим злочинима".

"Све жаоке су упућене ка Србији. Ако смо имали жртве на све стране, етничка чишћења, Трећина несталих су Срби. Неко их је отео и убио. Ми данас не можемо да дођемо до територијама на којима се тела налазе. Тела се не налазе у Србији, налазе се у БиХ, Хрватској и на КиМ. То говори о дуплим аршинима о неспремности да се сагледају чињенице и да они за које се добрим претпоставкама да су одговорни, да се процесуирају. Они су слободни и добијају ордење", каже Одаловић.

Покушај да се затвори прича на Балкану 

Наводи да стицајем околности пре петнаестак дана читао белешке из Савезне скупштине читао белешке када је усвојен закон о сарадњи са Хагом.

"Поновио бих је све, од речи до речи. Нисам нашао ниједну грешку, све се потврдило и показао онако како јесте. Закон који је потврђен у оба дома, је искључио питања о изручењу било кога. То је основ по коме је Виши суд, када су Радета и Јојић требало да буду изручени, судија је оценио да није у складу са законом", напомиње Одаловић.

Наводи да је ово је покушај да се затвори прича на Балкану.

"Верујем да ћемо доћи до неког решења. Ово је ад хок трибунал, и он ће покушати да продужи свој мандат", додаје Одаловић.

"СЗО пут да се многа питања реше"

На данашњи дан, 1999. године представници Војске Југославије и НАТО-а потписали Кумановски споразум којим су окончани ваздушни удари НАТО-а на Југославију, а на КиМ на основу резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, распоређене међународне снаг.

Одаловић сматра да је реч о, како је рекао, још једној "озбиљној превари".

"Једна мисија успостављена Резолуцијом 1244 резолуција и Кумановским споразумом разрађена се претворио у своју супротност. Да подсетим, 50.000 војника, полицајаца, особља је за 10 дана дошло на КиМ. Они су преузели сву одговорност. Они су дозволили да се под њиховим мандатом протера преко 250.000 Срба и неалбанаца", наводи Одаловић.

Међународна заједница, сматра, односно они који су медијатори целог процеса или неће или нема снаге да натера Приштину да своје обавезе испуни.

"Каква је сврха дијалога у нечему што није дало никакав резултат. Ако је потписала Приштина да ће формирати СЗО, ако је донет план имплементације који је, такође, потписала, па шта треба да се деси да Приштина буде натерана и то је обавеза међународне заједнице. Сигуран сам да ће их натерати да то ураде. СЗО је пут да се многа питања кроз дијалог реше и да се релаксирају многе тешке теме које су присутне на простору КиМ", закључио је Одаловић.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи