Читај ми!

Реаговања на пресуду Младићу

Премијерка Ана Бранабић рекла је да је Хаг пресудама удаљио регион од помирења. Пресуду којом је некадашњи командант ВРС осуђен на доживотну робију коментарисао је министар Алекксандар Вулин, као и представници политичких партија у Србији.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је Србија у потпуности посвећена и залаже се за истраживање свих ратних злочина и за привођење свих који су оптужени, као и кажњавање одговорних, али да замера Хашком трибуналу што је земље и народе у региону удаљио од помирења с обзиром да за српске жртве скоро нико није одговарао.

Брнабићева је на ТВ Пинку рекла да је Србија доказала у последње скоро три деценије да је привржена кажњавању оних који су починили ратне злочине и додала да неће коментарисати пресуду Младићу како одговором не би нанела штету нашој држави.

На питање да ли је Хашки трибунал политички суд како га многи оцењују или је заиста суд пред којим се суди ратним злочинцима по праву и правди, премијерка је рекла да је то без сумње политички суд.

"Тамо где се умеша политика право и правда иду кроз прозор", рекла је Брнабићева. 

Министар унутрашњих послова Србије и председник Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да је казна доживотног затвора Ратку Младићу, која је потврђена у Хагу, освета, а не пресуда.

"Младић је крив, јер је одговорио на злочине Насера Орића, али Насер Орић није крив за поклане српске цивиле у Подрињу. Младић је крив, јер је командовао војском Срба у српским селима око Сарајева где су његови војници рођени и одрасли, али није крив Изетбеговић, јер у Сарајеву више нема Срба, али има масовних гробница", навео је Вулин у саопштењу.

Оцењујући да Хашки трибунал није успостављен да би тражио правду и допринео помирењу, већ да би судио Србима, Вулин је истакао да је тај суд "испунио своју сврху". 

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ каже да је очекивао потврду пресуде Ратку Младићу и додао да је пресуда за геноцид у Сребреници на "лабавим ногама".

Шешељ, којег је Хашки трибунал раније осудио на 10 година затвора због злочина против човечности, на ТВ Пинк је истакао да је важно то што је Суд одбио и жалбу Тужилаштва за геноцид у шест општина у БиХ.

Појаснио је да је за геноцид потребно да се утврди да је злочин извршен над целом једном верском, расном, етничком групом или знатним делом групе. Како каже, по истом основу требало је да отпадне и тужба за геноцид у Сребреници.

"На лабавим ногама је пресуда за геноцид", казао је Шешељ.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да Хашки суд није трибунал, већ средство да се западна верзија догађаја према Југославији, односно Србији, запечати и легитимише.

"То нема везе са судом и правдом, већ је једини циљ био да западна политика према Србији оправда и да Срби буду по дефиницији означени као злочинци", рекао је Јовановић.

Коалиција Национално-демократска алтернатива (НАДА), коју поред ДСС чине ПОКС и 19 удружења грађана, наводи да је Хашки трибунал одавно изгубио легитимитет, ослобађајући највеће терористе и ратне злочинце на Балкану из редова Хрвата и босанских Муслимана.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво