Читај ми!

Како ће најављене измене Устава помоћи Србији у евроинтеграцијама

Народни посланици ће на данашњој седници разговарати о уставним променама које се тичу правосуђа. Дипломата Зоран Миливојевић је рекао за РТС да је реч о изменама које дуго чекају на усвајање и које би требало да омогуће већу независност правосуђа, што је важно за напредак у евроинтеграцијама. Оценио је да би, након што уставни амандмани прођу скупштинску процедуру, грађани требало да се изјасне о њима на референдуму на јесен.

Дипломата Зоран Миливојевић је, говорећи о седници Народне скупштине на којој ће се говорити о изменама Устава, рекао да су у питању измене које дуго чекају да дођу на дневни ред и да се тичу правосуђа.

"Тичу се амандмана који треба да иду више у сусрет независности правосуђа. Везано је за наше евроинтеграције, конкретно за поглавље 23, јер је питање владавине права једно од кључних питања на које имамо примедбе већ један дужи временски период и у свим последњим извештајима је то било на неки начин назначено", рекао је Миливојевић током гостовања у Јутарњем програму.

Нагласио је да су промене важне, пошто би њима процес евроинтеграција требало да се одблокира.

"Већ годину и по дана нисмо отворили ниједно поглавље. Сада је усвојена нова методологија на захтев Француске и сад је отприлике и време да се тај процес одблокира, а ми идемо у сусрет томе овим променама и то управо на оној најважнијој теми, а то је поглавље 23 – владавина права, независно правосуђе, правна држава, нешто што је од суштинског значаја за ЕУ и процес приступања", навео је Миливојевић.

Објаснио је и процедуру – прво би требало Одбор за правосуђе да расправља о амандманима, затим би Скупштина требало да их изгласа двотрећинском већином, након чега се иде на референдум. Миливојевић очекује да ће се то завршити на јесен, пошто нас очекују избори следећег пролећа.

"Сад су отклоњене све сметње везано за то. Све је мање-више усаглашено. Венецијанска комисија је дала зелено светло. Она је, на неки начин, арбитар да ли су ствари усаглашене са нормама и стандардима које предвиђа ЕУ и у том смислу сад не би требало да буде више никаквих примедби везано за то. Друго, постоји двотрећинска већина у Скупштини", казао је Миливојевић.

Истакао је да је важно да се отклони та сметња како би тај процес кренуо напред и како би дошло до напретка у поглављу 23, које је кључно за напредак у евроинтеграцијама.

Миливојевић је додао да ће новим изменама правосуђе добити већу независност, да ће се судије и тужиоци међу собом бирати, а да је према важећим прописима у њихов избор више укључена извршна власт.

"То је оно што вам гарантује да имате три гране власти које делују независно, које практично одражавају демократски систем и које гарантују владавину права", објаснио је Миливојевић.

"Решавање косовског питања фигурира као један од кључних услова за напредак евроинтеграција" 

Говорећи о дијалогу са Приштином, Миливојевић је навео да "решавање косовског питања фигурира као један од кључних услова за напредак наших евроинтеграција".

"Сада већ сви говоре на свим нивоима у ЕУ да је то претходно питање које треба решити", истакао је Миливојевић.

Оценио је да геополитика добија на значају и да је питање региона важно за трансатлантску заједницу због глобалних сучељавања.

"Ми смо спремни на дијалог, ми хоћемо нормализацију, ми желимо да разговарамо, али не може се косовско питање решити на начин који не одговара српским државним и националним интересима", навео је Миливојевић и додао да ипак много зависи од Европске уније.

Истакао је да је позната чињеница да напредак у дијалогу стоји због тога што друга страна није испунила своје обавезе, пре свега Заједницу српских општина и да је то једно од питања да дијалог крене.

"Није на нама одговорност зашто нема дијалога и не треба нас кривити. Ја мислим да су они на проби сада. Да ли су у стању да утичу на приштинске власти, јер оно што господин Курти говори као могућност наставка дијалога, то не даје шансе да дијалог буде настављен на начин који би обезбеђивао неки напредак", казао је Миливојевић.

Нагласио је да је за успех дијалога важно то да буде настављен тамо где је заустављен, по већ утврђеним темама, испуњавање претходних обавеза, као и то да се не може разговарати о признању.

Говорећи о недавној посети Палмера и Лајчака, Миливојевић је оценио да САД имају прворазредни утицај на Приштину, а да се ЕУ показала неспособном да изврши одлучујући притисак како би се спровело оно што би дијалог водило ка некаквом решењу.

"За ЕУ је јако важно, ако хоће да врати свој кредибилитет, ако хоће заиста у овом региону да оствари тај утицај за који се залаже, онда је неопходно да се другачије постави, да се другачије понаша", навео је Миливојевић и додао да ЕУ има ограничење у виду непостојања консензуса, пошто пет држава чланица не признаје самопроглашену независност Косова.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи