Читај ми!

Вучић о Космету: Предстоје нам тешки дани, али није време за панику

Председник Александар Вучић рекао је да САД и западне силе траже да Србија директно призна самопроглашену независност Косова, а да више и не траже да то буде увијено. Предстоје нам тешки дани за земљу, ситуација није лака ни лепа, али не жалим се, прошли смо много тешких дана, спремни смо поново, рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао на конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком рекао да из дијалога Београда и Приштине држава гледа да извуче највише за Србију и свој народ.

"Али САД и западне силе траже да Србија призна Косово овако или онако. Више чак и не траже да то буде увијено у некој форми, већ диркетно, уз помињање међусобног признања", рекао је Вучић у ироничном тону.

Додао је да ситуација није лака ни лепа, и да нико не долази с колачима и јабукама, ни са једном лепом понудом за Србију.

"Прошли смо много тешких дана, спремни смо поново. Ако хоћете да чујете став Србије, добро, а ако нећете – промените власт у Београду и доведите стручњаке који ће поново да опљачкају земљу, униште све фабрике, па ко зна поново шта може да се деси, као што је било одвајање Црне Горе и отцепљење Косова", нвео је Вучић.

Председник је рекао да ако Аљбин Курти мисли да неће морати да се разговара о Заједници српских општина, већ само о томе да Београд каже да је "република Косово" нешто што прихвата и признаје, не мора ни да долази у Брисел.

"Ако неко од мене то очекује, не мора ни да ме зове", поручио је председник.

Упитан имају ли разговори са представницима ЕУ и САД смисла, имајући у виду Куртијеве уцене да неће формирати ЗСО, и да ли ће, уколико оде у Брисел средином јуна на наставак дијалога, пред њега можда бити стављен ултиматум, Вучић је рекао да никакав ултиматум не очекује.

"Не мислим да ће бити било каквог ултиматума, нити било чега сличног. Ни у Белој кући то нисам потписао а да ни од кога овде нисам имао подршку... Људи не морају да брину за такве ствари", истакао је председни Србије.

Београд увек отворен за дијалог 

Навео је и да је на Београду да разговара и да увек буде отворен за дијалог и додаје да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи...

Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само "вика и дрека" и рафал оптужби на рачун Србије – како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид...

Вучић је рекао да је представнике РС упознао данас са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи портив Србије и српског народа а да то не наизлази на било какву рекацију.

Он је казао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Палмером и Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог.

"Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем", објаснио је он.

Казао је да, када некога сатерате у зид, без обзира на жељу да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то "не иде".

"Да Курти уцењује како се с њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не бих му то саветовао", закључио је Вучић. 

О ставу Грчке према Косову и Метохији

Приметио је, каже, у делу страних и домаћих медија ту врсту кампање са поруком да се ништа не дешава по питању грчког става према Косову.

Кажу, наводи Вучић, да Грчка има канцеларију у Приштини годинама. "Има, само са промењеним мандатом", указује Вучић.

"Хоће да кажу да неко прави драму, а да драме нема. Нико не прави драму, није време за панику, али нам предстоје тешки дани", поручио је Вучић.

"Сви разговори и све што траже од Србије на крају долази до тога да ми признамо Косово, то људи треба да знају. Ми у дијалогу гледамо да извучемо највише што можемо за своју земљу и српски народ", истакао је председник.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво