Читај ми!

Вучић: Србија ће тражити извештај од високог представника први пут

Председник Александар Вучић рекао је, након састанка са делегацијом Републике Српске, да ће Србија први пут тражити извештај од високог представника, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, иако то до сада никада није радила. Поручио је да Србија неће подржавати спровођење бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској. Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик сматра да све треба да се врати у токове легалности и да се обезбеди да се високи представник у БиХ именује релевантном резолуцијом СБ УН.

Александар Вучић, који се састао са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, рекао је на конференцији за новинаре da će Србија увек бити уз Републику Српску, поштујући интегритет Босне и Херцеговине.

Навео је да сви добро разумеју тежину позиције Републике Српске и целог српског народа. "Србија ће увек бити уз Републику Српску, поштујући интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске унутар БиХ", истакао је председник.

Вучић је рекао да ће Србија први пут тражити извештај од високог представника, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

Србија ће разговарати са високим представником, али ће увек тражити извештаје, поручио је Вучић. 

"Мислим да је веома опасно играти се бонским овлашћењима и наметањем закона, без поштовања Дејтонског споразуме, без сагласности три народа, без сагласности Републике Српске", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија неће подржавати спровођење бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској.

"О високом представнику одлучује СБ УН, састаћу се са Шмитом"

Упитан да ли то што ће Србија тражити извештај од високог представника значи да је Кристијан Шмит прихватљив, Вучић је рекао да о томе не одлучује Србија него Савет безбедности УН.

"Познајем Шмита дуго година, реч је веома озбиљном и искусном политичару", оценио је Вучић.

Додао је да су веома добри познаници и да ће се срести с њим.

"Добро смо се разумевали, иако нисмо исто мислили о појединим питањима", навео је Вучић и истакао да се мора разговарати о свему, нагласивши да се одлуке не могу да доносити на штету једне стране.

Председник Вучић је рекао да Србија хоће да поштује међународно право, али да неће дозволити да јој говоре да западно од Дрине не постоји 900.000 или милион Срба.

Поводом изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да је данашњи састанак са политичким врхом РС мешање у унутрашње ствари БиХ, Вучић је поручио да се више неће правдати за неистине које изговара Џаферовић.

"Није у питању ни велика ни мала Србија, није овде такмичење у томе, нити је у питању Џаферовић, већ поштовање међународног права и ко ће брже да напредује", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неће данас да одговара на домаће теме, већ да ће се обратити народу у петак, када му прођу сви састанци о КиМ, и да ће показати где је будућност Србије.

Додик: Све треба да се врати у токове легалности 

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је тема састанка са Вучићем била стање у Републици Српској и да су они упознали председника Вучића са детаљима.

"Са посебним освртом на оно што је везано за најаву да се мимо предвиђених процедура Анекса 10 покуша да се високи представник именује без резолуције Савета безбедности, што ми сматрамо да је уперено против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ", истакао је Додик.

Додао је да сматрају да све треба да се врати у токове легалности и да се обезбеди да се релевантном резолуцијом именује високи представник у БиХ.

"Ми мислимо да треба затворити Канцеларију високог представника и да у том погледу вријеме је давно прошло. Још 2005. о томе су донесени закључци, мада је доношењем неких пет циљева и два услова то доведено у позицију да високи представник од стране неких из међународне заједнице никада неће бити затворен", казао је Додик.

Нагласио је да су "против било какве његове рехабилитације у смислу доношења овлашћења или било каквих покушаја да се креирају нова законодавна решења".

"Спремни смо да кажемо да то одбијамо и трагамо за нашим политичким јединством у Републици Српској и потпуним размијевањем и улогом Србије коју има у оквиру Дејтонског споразума", казао је Додик.

Додао је да не желе проблематизацију споразума, драматизацију, већ да желе примену Устава.

"Ми нисмо антидејтонска страна, ми нисмо антиуставна страна, ми само тражимо поштовање међународног права и Устава БиХ, који крше масовно високи представници. Имамо довољан страх да ће се то дешавати, имајући у виду да се на један шпекулативан начин покушава доћи до новог имена", рекао је Додик.

Истакао је да именовање мора бити у складу са релевантном резолуцијом Савета безбедности УН и да, уколико се то не деси, он неће имати легитимитет.

"Замолили смо председника Вучића да нам помогне у разумевању ове ситуације и наишли на заиста велико разумевање и позицију Србије, која има и много својих проблема. То су наши заједнички, у вези с Косовом, за понашање и игнорисање међународног фактора око тог питања", рекао је Додик.

Поручио је да је сада потребно јединство и да треба да се окупе око преговарача.

На питање шта очекује од најављене пресуде Ратку Младићу, Додик је рекао да не постоје релевантни и научни докази да се у Сребреници догодио геноцид.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво