Читај ми!

Лајчак и Палмер о дијалогу: На странама је да идентификују компромис

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Балкан Метју Палмер изјавили су да је на странама да обликују, идентификују и договоре се о решењу које ће бити плод дијалога.

"Није на САД да говоре у чему ће се састојати компромис, који је неопходан, то није посао ни Мирослава Лајчака, то је на странама учесницама дијалога, дијалог не воде ни САД ни ЕУ, већ стране у дијалогу, а ЕУ и САД га надгледају", рекао је Палмер на конференцији за новинаре у Приштини.

Каже да све проблеме треба оставити иза себе и да се отвори нова стаза која ће водити у чланство у ЕУ, да његова земља подржава дијалог и да је главни циљ дијалога потпуна нормализација односа, а да је за САД то "узајамно признање".

"Америка није страна у дијалогу, али смо партнери и активно смо укључени радећи заједно и са Приштином и са Београдом и радимо заједно са Лајчаком као тим који ради на подршци процесу који води потпуној нормализацији. Што се тиче крајњег циља, и даље верујемо да је узајамно признање решење које ће проблем оставити у прошлости и отворити пут ка Европи. Не желим да вршим притисак на стране у дијалогу, већ да им помогнем да крену даље", рекао је Палмер.

Лајчак је казао да ова година има потенцијала да донесе напредак у односима на Западном Балкану и приметно је повећано интересовање за дискусију код чланица ЕУ и ради се на следећем самиту ЕУ о Западног Балкана у октобру.

Изасланик ЕУ је додао да је сарадња ЕУ и САД у вези са дијалогом одлична, а да је са Метјуом Палмером дошао у Приштину да што боље припреме први састанак председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија за неколико дана у Бриселу.

Критикујући новинаре у Приштини да му приписују да је раније говорио нешто о формирању Заједнице српских општина, Лајчак је поновио да стране потписнице треба да спроведу оно што се договоре и да то треба да буде праћено и законима.

"А када ће бити формирана заједница и под којим условима, то треба да покаже дијалог. А дијалог воде Приштина и Београд", навео је Лајчак.

Палмер је додао да би Заједница требало да буде формирана на основу споразума који су потписале две стране.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво