Читај ми!

Лајчак и Палмер у посети Приштини – које су теме на столу

Специјални представник Европске уније за дијалог и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак боравиће у Приштини данас и сутра. Придружиће му се и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер. Након Приштине, Лајчак и Палмер долазе у Београд.

Из седишта мисије Европске уније у Приштини потврдили су да ће се Мирослав Лајчак током дводневне радне посете састати са представницима приштинских институција, а такође и са званичницима међународне заједнице на Косову и Метохији и обратити се шефовима мисија Европске уније.

Очекује се да Лајчак у Приштину допутује после подне, док је према објави амбасаде САД у Приштини на Твитеру, Метју Палмер већ стигао.

Палмер с представницима привремених косовских институција разговарати о изазовима, могућностима и хитним питањима са којима се тзв. Косово суочава, додаје се у објави.

Лајчак и Палмер обратиће се у уторак медијима у уторак, где ће бити прилике да кажу нешто више од детаљима посете и договорима.

Познато је да су челници у новом сазиву институција у Приштини прилично затворени за захуктавање дијалога са Београдом, па ће бити интересантно чути на какву ће реакцију Лајчак и Палмер наићи и какве ће захтеве имати.

Аналитичари кажу да ће и Лајчак и Палмер нагласити хитност наставка дијалога Приштине и Београда и да у том смислу не треба одбацити и могућа изненађења.

Према аналитичарима, очекује се велики подстицај за наставак дијалога са циљем постизања коначног договора.

Поједини међу бившим министрима оцењују да ове недеље САД и Европска унија, како кажу, "покрећу дипломатске моторе за постизање недовршеног мира на Балкану".

Ова недеља, наводе, доноси евроатлантско посредовање и да Бајденова координација са Европском унијом замењује Трампову конфронтацију са Бриселом.

На овај начин нова администрација у Вашинтону, по тумачењу албанских аналитичара, враћа Америку у регион.

Уочи доласка Мирослава Лајчака и Метју Палмера у Приштину, Аљбин Курти је покренуо серију састанака са опозиционим лидерима како би, како је казао, изградио минимум заједничког става пред наставак дијалога, претпоставља се средином овог месеца.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво