Читај ми!

Шта предвиђају измене Закона о личној карти

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је изменама Закона о личној карти, који је пред народним посланицима, предвиђено да грађани нестанак тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику већ ће то чинити МУП на званичној веб-страници.

Мали је, образлажући измене Закона о личној карти, навео да је то једна од новина у предложеном решењу.

"МУП ће у том случају, након доношења решења о проглашењу личне карте неважећом, исту огласити неважећом на својој званичној веб-презентацији. На тај начин се, поред поједностављења процедуре, смањују трошкови које грађани сада имају", навео је Мали у Скупштини Србије.

Према његовим речима, друга новина се односи на уписивање сертфиката за електронску идентификацију у чип личне карте, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину.

"Осим тога, допуном се предвиђа и уписивање квалификованог сертфиката за електронски потпис, чиме лична карта де факто постаје и средство за креирање електронског потписа високог нивоа позуданости", истакао је министар.

Објаснио је да све измене доприносе бољој правној сигурности, већој безбедности, али и да грађани могу брже и ефикасније да остваре своја права.

Предложено је и додавање адресе пребивалишта у образац личне карте како би се лакше и прецизније дефинисала месна надлежност органа за поступање у управним стварима.

"Циљ измена закона је да грађани и од куће, без одласка на шалтер и без чекања у редовима, остваре своја права како бисмо повећали ефикасност рада наше управе", поручио је Мали.