Читај ми!

Вучић и Радев са представницима бугарске мањине

Председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев састали су се у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине. Претходно су разговарала двојица председника, а одржан је и пленарни састанак делегација две земље.

Румена Радева и његову делегацију, председник Србије са делегацијом министара дочекао је испред Спортско-рекреативног центра "Цариброд".

Након тет-а-тет састанка двојице председника, одржан је пленарни састанак делегација две земље.

Вучић и Радев су се састали и са представницима бугарске националне мањине, а након тога су се заједно обратили медијима.

Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду.

У општинама Димитровград и Босилеград бугарски језик је у службеној употреби, а Србија је признала и штити бугарски језик у складу са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима на том подручју.

У Гимназији "Светих Кирила и Методија", Вучић и Радев присуствовали су церемонији откривања споменика словенским просветитељима.

Чланови драмске секције, у знак захвалности, припремили су за председнике културно уметнички програм "Азбучну молитву" Константина Преславског, а председник Румен Радев наградио је Гимназију плакетом Кирила и Методија, коју је у име школе примио директор Бранислав Стаменов.

Такође, бугарски председник је наградио и некадашњу директорку Гимназије Светих Кирила и Методија Снежану Симеонов и то почасним знаком председника Бугарске.

Председници Вучић и Радев обишли су и библиотеку Гимназије, која има 25.000 наслова.

Вучић је том приликом истакао да је Србији највећи проблем недовољно деце, а на констатацију новинара да нам је потребно да престане корона и да се рађа већи број деце, председник је то потврдио.

Иначе, у свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, односно сутра, прославља се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе.

У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.

Вучић и Радев обишли су, на крају посете Димитровграду, манастир Поганово у близини истоименог села. Они су том приликом разговарали са свештенством и упалили свеће.

Манастир Поганово датира из 14. века, а смештен је на левој обали реке Јерме. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља споменик културе од великог значаја.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво