Читај ми!

Петковић о захтеву Приштине: Реч је о лицемерном начину деловања и обмани међународне заједнице

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да Аљбин Курти српске цркве и манастире на Косову и Метохији види искључиво у контексту албанске историје и албанизације српског културног блага.

Петар Петковић каже да је захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите најновиja агресивнa кампањa Приштине.

Истиче да Аљбин Курти и Приштина "желе да представе Косово као оазу мира, а Приштину као некога ко треба да се стара и штити српско културно благо".

"Реч је о једном потпуно лицемерном начину деловања Приштине и обмани међународне заједнице. Када Курти каже да Приштина има жељу и зна да сачува српске цркве, подсетио бих да је од 1999. године до данашњег дана преко 135 цркава и манастира спаљено и уништено", наглашава Петковић.

Истиче да Аљбин Курти нигде не говори о пореклу и ко је власник српске културне баштине – цркава и манастира на Косову и Метохији.

"Оно што он говори је да цркве и манастире види искључиво у контексту албанске историје и албанизације нашег културног блага. То смо могли да видимо и када је честитао Васкрс православним верницима, када је рекао 'с љубављу према нашој држави и нашем језику'. Сви би мислили да је то у реду, а заправо је цитирао Теофана Нолија, који је оснивач Албанске православне цркве", напомиње Петковић.

Каже да се из тога види да је прави Куртијев циљ не да се заштите српске цркве и манастири, него "да се представе као албанско, односно такозвано косоварско културно наслеђе, јер им је потребан идентитет без којег не могу да заокруже независност".

"Нису у стању да спроведу сопствене одлуке" 

Петковић каже да Приштина настоји да на све начине отежа наставак дијалога, јер јој одговара да не разговара.

"Видели смо више пута да су отказивали састанке у Бриселу. Ми смо спремни да разговарамо, јер је јасно да сва спорна вековна питања можемо да решавамо само за преговарачким столом, дијалогом и компромисним решењем", истиче Петковић.

Каже да Приштина када тражи чланство у Унеску и Интерполу урушава дијалог.

"Када Аљбин Курти говори како ће да брани Високе Дечане и Грачаницу, јасно је да је реч о лицемерју јер они нису у способности да спроведу сопствене одлуке, јер је пре два дана прошло пет година како је такозвани уставни суд Косова донео одлуку да се врате 24 хектара земљишта које припада манастиру Високи Дечани и ту одлуку не спроводи ни локални ни назови централи катастар у Приштини јер моћници то не желе", истиче Петковић.

Сматра да би Високи Дечани били сравњени са земљом ако би Кфор отишао са Косова и Метохије.

Петковић подсећа да ће у понедељак грађани у српским срединама на Косову и Метохији добити новчану помоћ -–сви незапослени по 200 евра, а запослени, деца и пензионери по 100 евра.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво