Читај ми!

Захтев Приштине за брисање манастира са листе угрожених – директан наставак насиља

Не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на Црногорску православну цркву на територији Косова и Метохије, упозорила је председница Владе Ана Брнабић поводом писма власти у Приштини у којем су затражили од Унеска да се српске цркве и манастири уклоне из категорије угрожених. Србија непрестано указује на угроженост културних добара на Косову и Метохији, каже амбасадорка при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили.

Захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите, директан је наставак насиља. Интерес Приштине за културу мотивисан је покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције, оцењује Министарство културе.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је писмо које је представницима Унеска послао Аљбин Курти врхунац лицемерја и цинизма.

"Манастири су под сталним оком Кфора, посебно Високи Дечани. Не може да се каже да им није угрожена безбедност, а стални притисци на монаштво и Српску православну цркву се настављају", указује премијерка.

Брнабићева наводи да Курти у писму о српској културној и верској баштини и манастирима говори као о њиховој култури и верској баштини, такозваном косовском наслеђу.

"То ми говори да не треба да искључимо да ће у коначници они покушати да направе нешто налик на Црногорску православну цркву Мираша Дедеића на територији Косова и Метохије, дакле неку њихову цркву. То је оно на шта смо ми спремни, знамо како да се дипломатским путем боримо против тога", поручила је премијерка.

Амбасадорка Србије при Унеску: Непрестано указујемо на угроженост културних добара

Културна и верска добра на Космету уписана на Унескову листу светске баштине на захтев наше земље, у опасности су, каже за РТС амбасадор Србије при Унеску. Објашњава да наша делегација непрестано указује на угроженост културних добара, како при сусретима са званичницима Унеска, тако и у извештајима који се редовно подносе.

Амбасадорка Републике Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили каже да у тим извештајима јасно стоји и читав низ веома опасних покушаја Приштине да фалсификује јасне историјске чињенице о директној повезаности тих добара са Српском православном црквом и српским народом.

То је, како је истакла, још један јасан показатељ њихове угрожености.

"Ја постављам једно врло логично питање: уколико Приштина није спремна да прихвати порекло тих добара, како је онда спремна да их штити? То је потпуно лажан аргумент који Приштина користи и раније је користила у покушају да се прикључи Унеску", каже амбасадорка.

Министарство културе оцењује да је интерес Приштине за културу мотивисан покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције.

Владика Теодосије: Kо нема своје, покушава да присвоји туђе

Српски храмови постоје вековима, а ко нема своје, покушава да присвоји туђе, каже владика Теодосије на потезе приштинских власти.

Владика Теодосије изјавио је да захтеви приштинских званичника да се српски православни храмови на Косову и Метохији изузму из међународне заштите представљаују покушај њиховог присвајања.

"Зато што немају своје и онда им је потребно да присвајају оно што није њихово, да би тако градили свој идентитет, да би на тај начин показивали да и они ето имају кутуру", сматра владика Теодосије.

Манастир Дечани посетио је шеф мисије ОЕБС-а на Косову Мајкл Давенпорт, који је после сусета са игуманом Савом Јањићем саопштио да ОЕБС пружа подршку Српској православној цркви и очувању њеног културног и верског наслеђа.

Очекује да ће локалне власти регистровати земљиште као власништво манастира.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи