Читај ми!

Скупштина усвојила Закон о родној равноправности

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о родној равноправности, као и измене и допуне Закона о забрани дискриминације. Усвојен је и Закон о метроу и градској железници. За новог члана Савета РЕМ-а изабран је новинар Милорад Вукашиновић. Посланици су на почетку седнице искористили право да поставе посланичка питања.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да та два закона треба да омогуће сваком да осети да живи у мало праведнијем друштву.

Закон о родној равноправности треба да омогући унапређење родне равноправности, систематично уређење и јачање институционалних механизама за родну равноправност, као и прецизирање обавеза послодаваца и органа јавне власти у погледу планирања и спровођења мера за унапређења родне равноправности.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је раније данас да је Закон о родној равноправности важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.

Она је додала да Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да пита кандидаткињу да ли планира брак или рађање деце, наводи министарка.

Такође, компаније ће, како је рекла, бити у обавези да имају одређени проценат жена у управљачким телима, а квоте су неопходне барем у почетку како би ту ситуација почела да се мења, јер би, додала је, требало да имамо више жена и тамо где се одлучује о новцу.

Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације донете су јасније одредбе и шири списак оних на које се дискриминација односи. 

Скупштина Србије изгласала је нови Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца.

Усвојен Закон о метроу и градској железници 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је недавно да ће радови на изградњи депоа на Макишком пољу, а у склопу пројекта изградње метроа у Београду, почети у новембру 2021. године. 

Предвиђено је да прва линија метроа буде завршена до 2028. године, док је планирани рок завршетка целог пројекта предвиђен до 2033. године.

Метро ће се градити по моделу париског метроа и биће потпуно аутоматизован.

Прва линија повезиваће Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун, док се за трећу линију метроа ради идејно решење.

Посланици су усвојили и измене Закона о планирању и изградњи којима се уређује рок за прибављање употребне дозволе за објекте или радове којима је одобрена грађевинска дозвола.

Такође, изгласали су и измене и допуне Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности.

Момировић је у расправи рекао да се у Србији гради тренутно 7.000 станова за "безбедњаке".

Он је додао да је у Врању завршено 200 станова, у Краљеву и Крагујевцу ће у наредних месец дана бити усељено око 400 људи, а до краја године требало би да се заврши по 190 станова у Сремској Митровици и Нишу.

"Следеће године треба да се заврши у Врању 300 станова, у Краљеву 747, у Крагујевцу још 756, у Новом Саду још 1.424, а у Београду још 1.000 станова", рекао је Момировић.

Када је реч о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама, који је такође усвојен, њиме се уводи регистар издатих бродарских књижица, као и размена података са одговарајућим европским регистрима, с циљем безбедности пловидбе.

Потврђивањем Споразума о међународном повременом превозу путника аутобусима унапређује се развој међународног превоза у Европи и олакшава његова организација, олакшава сарадња у туризму, остварује либерализација превоза и побољшава безбедност саобраћаја на путевима.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво