Читај ми!

Дачић: Посланици 8. јуна разматрају питање промене Устава

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да ће парламент на седници 8. јуна разматрати питање промене Устава, односно предлог одлуке да се покрене процедура уставних промена.

На јавном слушању на тему промене Устава у области правосуђа Ивица Дачић је објаснио да би после тога Одбор за уставна питања требало да утврди предлог текста уставних промена о којем ће поново одлучивати Народна скупштина, после чега ће уследити референдум на којем ће се о предлозима изјаснити сви грађани.

Дачић је рекао да је намера, имајући у виду значај промена, да се у широким консултацијама, као и са најкомпетентнијим представницима правне струке, дође до широког консензуса, а самим тим и до решења која ће бити дугорочна, ефикасна и правична.

Председник парламента је подсетио да се данас одржава друго јавно слушање и да се већ сада улази у низ отворених дебата које ће бити организоване у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

"Поновићу да је предмет наше пажње измена оних одредби Устава које се тичу правосуђа, односно начина избора правосудних функција, тако да о другим променама неће бити речи", истакао је Дачић.

Према његовим речима, промене су једним делом обавеза која проистиче из процеса приступања Европској унији, али да је већим делом то наша потреба да уставни систем омогући максималну заштиту и једнакост грађана пред законом, при чему ће снажна гаранција тих права бити и нови, модернији начин избора носилаца правосудних функција.

У Скупштини Србије су на јавно слушање дошли представници правних факултета у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду, затим Правосудне академије, адвокатских комора, међународних организација, правосудних институција и стручних асоцијација.

У наредним круговима јавних слушања планирано је учешће и представника цивилног сектора, као и свих других заинтересованих страна за ово веома важно питање.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи