Читај ми!

Вучић: Добри разговори за Чешким партнерима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са премијером Чешке Андрејем Бабишом имао добре разговоре.

"Имали смо добре разговоре. Разговарали смо са представницима више чешких компанија и бизнисмена, и верујем да ћемо направити још боље резултате", рекао је Вучић новинарима у Прагу.

Он се нада да би за две године трговинска размена двеју земаља могла да буде већа од 1,5 милијарди евра.

"Србија већ има суфицит са Чешком. То никада нисмо имали у историји, до 2019. године", рекао је Вучић.

Како је рекао, са Бабишом је разговарао о свему, од вакцинације до подршке у Европском савету, као и о инвестицијама.

Вучић је рекао да су разговарали о привлачењу инвеститора и истакао да су чешке компаније које се баве бањама веома заинтересоване за неколико наших, посебно за једну, али да не може да открије које су то бање.

"Представили су нама пројекте које хоће да раде у Београду. Кренућемо да разговарамо о свему томе. Марина Дорћол ће да буде у зеленилу. Не знате како ће Славија да изгледа. Знам да Деки Станковић нешто ради и сигуран сам да ће Славија заједно са Немањином и Генералштабом бити нешто посебно", рекао је Вучић.

Састаћу се са Kуртијем ако будем слободан тог дана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман, уколико буде слободан одређеног дана, да се састане у Бриселу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Kуртијем.

Вучић је одговарајући на најаве Kуртија да ће се са Вучићем срести средином јуна у Бриселу, казао да то још увек нема у агенди јер чека да му јаве.

"Ја се бавим овим послом, немам бизнисе, нити било шта друго, ако ми је слободан тај дан, ја ћу ићи, ако не замолићу да помере за неки други дан", казао је председник Србије.

Истиче да је увек спреман за дијалог са Приштином јер је то добро за наше људе у јужној покрајини.

"У томе нема терање ината некоме, или ко је главни баја, већ питање суштине да ли можемо да сачувамо стабилност и мир и да помогнемо нашем народу на KиМ. То је моја обавеза да радим", рекао је председник.

На констатацију новинара да се чини да Приштина тера инат јер Kурти каже да то неће бити наставак дијалога Београда и Приштине, већ разговор премијера Kосова и председника Србије, а да је дијалог могућ под неким новим околностима, Вучић истиче да Kурти не може да га натера на који начин ће да га посматра и додаје да за њега ништа увредљиво неће рећи јер не жели да учествује у надметању ко је већи "баја".

"За мене он није премијер Републике Kосово, већ привремених приштинских институција и ту чињеницу поштујем, али да мене он натера како ћу ја њега да гледам или како ћу да га посматрам, то су приче за малу децу. Није ме натерао ни Доналд Трамп, председник САД у Белој кући, а натераће ме неко у Бриселу", наводи Вучић.

Kада је реч о дијалогу, Вучић каже да је исте приче које прича Kурти чуо и од председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи на састанку у оквиру процеса Брдо–Бриони на Брду код Kрања.

"Слушао сам ја то од Вјосе Османи и све је добро ишло док на крају нисмо сабрали два плус два. Све је добро ишло и на крају се само она није сагласила са документом који је усаглашен. То је био први пут у не знам колико дуго времена уназад у модерној историји да Србија не буде кривац, већ да су они криви. Само нека тако наставе", закључио је Вучић.

Пет месеци није било покушаја мафијашког убиства

Вучић је рекао да више није важно шта ко мисли о злочинима групе Вељка Беливука, већ је важно, истакао је, да је држава показала своју снагу и да се са таквима обрачунала.

Штавише, рекао је Вучић, на улицама Београда није забележен ниједан покушај мафијашког убиства у последњих пет месеци.

Оценивши да је то велика ствар, Вучић је рекао и да није реално да таква ситуација остане, јер таквог места нема на свету.

"У последњих пет месеци Београд је био најсигурнији град ако не у свету, у Европи сигурно", рекао је председник.

Држава ће, истакао је, обезбедити могућност и прилику, не да испуњавамо жеље, али да сваком у Србији омогућимо да ради и пристојно заради за живот.

Успећемо, каже, да преко оних који су се већ вратили у Србију, а живели су десетинама хиљада километара далеко, вратимо још многе.

За то су нам, истакао је, потребе безбедне улице не само у Београду, већ и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу...

Вучић је започео други дан посете Чешкој обиласком тзв. Зелене зграде ДРН, компаније СЕБРЕ, где су представљени пројекти у Београду.

Вучић је том приликом разговарати са бројним чешким привредницима.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара