Читај ми!

Брнабићева након радне вечере у Бриселу: Трудили смо се да се фокусирамо на будућност

Премијерка Ана Брнабић је, после радне вечере са лидерима са Западног Балкана у Бриселу, рекла новинарима да су се фокусирали на будућност и оно што могу да ураде да грађани живе боље.

Шест лидера са Западног Балкaна састали су се на радног вечери у Бриселу уз присуство домаћина, шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља.

Србију је на вечери представљала премијерка Ана Брнабић, а били су присутни и премијери Албаније Еди Рама, Северене Македоније Зоран Заев, привремених институција у Приштини Аљбин Курти, као и председник Црне Горе Мило Ђукановић и председавајући Саветом министра БиХ Зоран Тегелтија.

Премијерка је после вечере рекла новинарима да су се фокусирали на будућност и оно што могу да ураде да грађани живе боље.

"Била је прво затегнута атмосфера, после много боља. Трајало је дуже него што је било предвиђено. Увек је добро када разговарамо, када имамо дијалог. Разговарали смо о важним политичким и економским питањима. Трудили смо се сви да се фокусирамо на будућност и шта је то што можемо да урадимо за грађане у региону да живе боље", објаснила је Брнабић у изјави новинарима.

Пренела је да је разговарано доста и о инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан.

С тим у вези казала је да се радује што ће пре краја године почети радови на изградњи ауто-пута од Ниша ка Плочнику, затим Приштине, Тиране до луке Драч.

Рекла је да очекује да ће том догађају присуствовати представници ЕУ, јер се ради о регионалном пројекту који показује шта можемо све да урадимо уз присзство ЕУ.

"Са Куртијем ни реч"

Упитана да ли је разговарала са Аљбином Куртијем, одговорила је да није. Истакла је да није било провокација, и да су се сви трудили, због домаћина који заговарају агенду проширења, да разговарају о будућности.

Премијерка је додала да са премијером привремених приштинских институција Куртијем није имала директан разговор.

"У директном разговору нисмо разменили ниједну реченицу, али смо учествовали заједнички и атмосфера је била коректна, није било провокација", рекла је Брнабић.

Она је казала да су њихови домаћини људи који у најбољем смислу заговарју агенду проширења ЕУ и трудили у се, истакла је, да буду конструктивни и регион представе у најбољем светлу.

Упитана да ли је током вечере било говора о нон-пејперима, премијерка је одговорила потврдно, али је додала да нису ишли у детаље тих папира којих је било много у протеклом времену.

Поменути су, казала је, само као ствар која може да уздрма тешко постигнуту регионалну стабилност.

Посебно су одређени присутни премијери из региона ипак скренули пажњу колико се регион променио.

"Пре 2014. било је незамисливо да седимо сви заједно за истим столом и да имамо заједничке пројекте, да се, на пример, премијер Србије и косовски добро познају", рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија у свему томе одиграла кључну улогу, пре свега захваљујућии председнику Александру Вучићу када је позвао албанског премијера Еди Раму да посети Србију.

Напоменућу да ми волимо да будемо негативни и на овој вечери су се, каже, истицале многе ствари, али је било и оних рационалних људи који знају да је пре седам година изгледало све лошије.

"Можда полако али чини ми се да идемо у правом смеру", поручила је премијерка у обраћању новинарима у Бриселу.

Шеф дипломатије ЕУ и организатор вечере Жосеп Борељ најавио је да ће са западнобалканским лидерима размотрити ситуацију у региону, геополитичку перспективу односа и појачани ангажаман ЕУ на Западном Балкану.

"На вечери ћемо размотрити целу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велико геополитичко питање. Регион је део проблема и део решења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкан", изјавио је Борељ.

ЕУ: Лидери са Западног Балкана потврдили посвећеност региналној сарадњи

Из Европске дипломатске службе поручују да је вечера лидера са Западног Балкана одржана у Бриселу протекла у отвореној и искреној атмосфери, а да су учесници стратешки размотрили убрзање реформи и јачање позитивнијиег наратива у региону и око њега.

"Учесници су се сложили да је интеграција Западног Балкана у ЕУ кључни стратешки циљ и да је у заједничком интересу Европске уније и региона", наводи се у саопштењу Евроске спољнополитичке службе.

У ЕЕАС наводе да је вечера шест лидера са Западног Балкана одржана у организацији шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља, а да је у разговорима учествовао и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи.

"Лидери са Западног Балкана потврдили су снажну посвећеност регионалној сарадњи и сложили се да ће се и даље бавити глобалним изазовима, попут пандемије ковида 19", додаје се у саопштењу.

Закључује се да је у питању оживљавање традиције неформалних састанака са лидерима Западног Балкана и да ће се овакви догађаји наставити и убудуће.

Курти: Са Вучићем средином јуна о "новом поглављу дијалога"

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да ће се са председником Србије Александром Вучићем састати "средином јуна" како би се договорили "како даље са дијалогом".

"Биће то сусрет о томе како наставити даље са дијалогом и које ће бити ново поглавље овог дијалога. Морамо се усагласити како ићи напред са процесом, јер не можемо наставити као што је био случај у претходним годинама и са претходним владама. Желимо добро припремљен дијалог где ћемо сви бити равноправни", изјавио је Курти.

Након вечере, Курти је поновио лични став да решење дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине види у међусобном признању, које ће, како он тврди, "допринети трајном миру и стабилности на Балкану".

Премијерка Брнабић имала је, пре вечере, низ билатералних састанака, међу којима и са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Брнабићева и Лајчак разговарали су о регионалном развоју, сарадњи и дијалогу Београда и Приштине.

"Било је добро сусрести се са премијерком Србије Аном Брнабић у Бриселу данас. Разговарали смо о регионалном развоју и како да убудуће промовишемо регионалну сарадњу, као и да видимо који су наредни кораци у дијалогу", поручио је Лајчак путем Твитера.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво