Читај ми!

Грубјешић: Сваки дан без дијалога опасност за косовске Србе

Састанак председника Србије са генералним секретаром НАТО-а у овом тренутку значајнији од састанка на Брду код Крања због најаве да би једна од светских сила могла да затражи повлачење Кфора са КиМ. Принцип о непроменљивости граница на Западном Балкану морао би да важи за све, па тако и када је реч о непроменљивости граница Србије, рекла је за РТС председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.

Сузана Грубјешић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекла да ће заједничка декларација лидера земаља Западног Балкана у Словенији бити могућа ако се нађе адекватна формулација о непроменљивости граница.

"Ако је то правило, онда оно мора да важи за све, па тако и када је реч о непроменљивости граница Србије", рекла је Грубјешићева.

Подсетила је да је чак и на састанку лидера Г7 било речи о Западном Балкану где је такође истакнута потреба о непроменљивости граница.

"Уз то имамо својеврстан рат тзв. нон-пејпера, а нама су потребни прави папири који долазе из Брисела. Са закључцима и ставовима који би обавезали и ЕУ и Западни Балкан на наставак евроинтеграција", рекла је председница Центра за спољну политику.

Иако је Макрон позван на састанак на Брдо код Крања он неће доћи, али акценат би могао да буде управо на убрзању евроинтеграција земаља Западног Балкана и то по новој методологији, верује Грубјешићева.

Председница Центра за спољну политику каже да је данашњи састанак председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а можда и важнији за нашу земљу због захтева једне од светских сила да се Кфор повуче са КиМ.

"И Унмик и Кфор су ту на захтев УН и само на њихов захтев могу да се повуку, а не на основу неких једностраних потеза", нагласила је Грубјешићева.

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, председница Центра за спољну политику каже да је веома важно да до њега дође што пре.

"Ја се надам да можда можемо да добијемо датум за наставак дијалога Београда и Приштине. Приштина је у пар наврата одлагала дијалог, али је на Бриселу и Вашингтону да изврше притисак, јер сваки дан без дијалога представља опасност за Србе", истакла је за РТС Сузана Грубјешић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи