Читај ми!

Пахор: Против сам промена граница на Балкану, залажем се за наставак проширења ЕУ

Председник Словеније Борут Пахор поновио је у Приштини да је против промене граница на Балкану, И да има потпуно различит став у односу на садржај "нон-пејпера".

"Не слажем се са променом граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убедим саговорнике на самиту Брдо-Бриони да наставе процес проширења и реформи. То је историјска потреба", рекао је Борут Пахор након састанка са косовском председницом Вјосом Османи поново коматаришући неслужбени документ словеначког премијера Јанеза Јанше.

Објаснио је да је његова посета Приштини припремaна у сусрет самиту Брдо-Бриони, у понедељак – 17. маја, који обележава 10 година од оснивања.

Најавио је да ће на самиту Брдо-Бриони, затражити од земаља чланица ЕУ да наставе проширење Уније на Западни Балкан, како би се избегла идеја промене граница.

"Сматрам да је међу лидерима Западног Балкана дошло до смањења европске перспективе И да је то повезано са успоравањем чланства држава Западног Балкана. Проширење ЕУ је неопходно и да ЕУ тај простор види као целину. То би ојачало поверење људи у европску перспективу, подстакло политичку вољу за реформама и избегло ризик размишљања о променама граница између држава", рекао је Пахор.

"У другој половини године Словенија ће председавати ЕУ, И желео бих да видим неке позитивне потезе у овом правцу. Прво тестирање биће састанак у понедељак Брдо-Бриони. Пре самита имац́емо последње разговоре и састанак ц́е бити порука за ЕУ ​​и земље Балкана", рекао је Пахор.

"Приштина да допринесе дијалогу новим замахом"

Навео је да је велики заговорник дијалога Београда и Приштине и да нова косовска влада мора да буде спремна дa свом снагом дâ дијалогу нови замах.

Kосовска председница рекла је да ће Приштина бити део дијалога, инсистирајући на питањима као што су нестали.

"Kосово ће бити део дијалога с обзиром на то да је 'статус Kосова једном заувек утврђен 17. фебруара 2008'. Kосово ће седети за столом и бавићемо се питањима која су важна за наш народ, као што је питање несталих особа", навела је Османијева.

Навела је да је Приштини потребна словеначка помоћ по питању вакцина против ковида, захтевајући од Пахора да подршку у процесу европских интеграција.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво