Читај ми!

Гојковић: У финансирању поштовати ставове из Стратегије

Потпредседница владе и министар културе и информисања Маје Гојковић, замолила је комисије, које на свим нивоима одлучују о финансирању медијских садржаја, да поштују препоруке и ставове из Медијске стратегије.

Маја Гојковић наводи да су Влада Републике Србије и Министарство културе и информисања посвећени континуираном унапређењу положаја новинара, заштити њихове безбедности и унапређењу целокупне медијске сфере, како кроз законодавне активности и пуну примену Медијске стратегије, тако и својим свакодневним радом. 

"Из овог разлога, а поводом конкурса за суфинансирање медијских садржаја, као министар надлежан за питања медија и информисања, а свесна чињенице да су комисије за оцену пројеката производње медијских садржаја независне у свом раду, да су њихови чланови представници свих новинарских удружења, као и да комисије свој рад и оцене пројеката заснивају пре свега на квалитету пристиглих пројеката и значају њихове реализације за јавност и грађане Републике Србије", истиче Гојковићева.

Ипак сматрам, наглашава Гојковићева, да је изузетно важно да подсетим све на обавезу поштовања усвојене Медијске стратегије и пратећег Акционог плана.

Ти акти кажу, како је навела, да "предност при пројектном суфинансирању производње медијског садржаја под равноправним условима имају медији који поштују законске прописе и Кодекс новинара Србије, односно који имају мање изречених мера од стране РЕМ-а и донетих одлука и јавних опомена од стране Савета за штампу".

Молим, стога, све у комисијама, како на републичком нивоу, укључујући комисије формиране од стране Министарства које водим, тако и комисије које одлучују о финансирању медијских садржаја на покрајинском и локалном нивоу, да поштују препоруке и ставове из Медијске стратегије, казала је Гојковић.

"Као министар културе и информисања поштовала сам независност комисија и нисам се мешала ни једног тренутка у њихове одлуке на свих 10 конкурса, који су спроведени у области информисања, али апелујем на све комисије да посебно обрате пажњу на поштовање етичког стандарда и професионалног поступања новинара и медија", навела је Гојковићева.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво