Читај ми!

Брнабићева са регионалном директорком Светске банке: Подршка СБ у преласку на "зелену економију"

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер о будућој сарадњи са овом финансијском институцијом кроз пројекте заштите животне средине и енергетске транзиције, као и подршци преласку на "зелену економију".

Посебна пажња биће посвећена пројектима подизања еколошких стандарда и техничка подршка у области подизања квалитета ваздуха, речено је на састанку, саопштила је Влада Србије.

Ана Брнабић је навела да је последњих година уложено око 600 милиона евра у изградњу филтера у термоелектранама "Костолац" и "Никола Тесла".

То је један од најзначајнијих еколошких пројеката, с обзиром на то да су термоелектране препознате као један од највећих загађивача, оценила је премијерка. У току су пројекти гасификације и замене котлова, као и пројекат пошумљавања, који ће у значајној мери утицати на подизање квалитета ваздуха и испуњавање стандарда и циљева Европске уније.

Брнабићева је додала да ће се до краја године кренути и у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама у Србији.

Директорка Светске банке Линда Ван Гелдер поручила је да ће ова институција пружити техничку помоћ у решавању важних еколошких питања, која је и део ширег програма сарадње са Србијом и подршке програму структурних реформи.

Говорећи о новом програму сарадње, она је истакла да Светска банка подстиче и подржава Србију у преласку на "зелену економију" и пружа подршку еколошкој одрживости привреде и енергетској транзицији земље, што је уједно и део зелене агенде Европске уније.

Председница владе захвалила је представницима Светске банке на досадашњој сарадњи и истакла да очекује да ће и наредни програм сарадње бити једнако успешан.