Читај ми!

"Несврстани" опет у Београду – Србија је наследник идеја мирољубивости и независности

"Несврстани" се на јесен враћају у Београд - овакви наслови у дневној штампи, пре неки дан, привукли су велику пажњу. Бивши шеф дипломатије Савезне Републике Југославије и амбасадором Југославије у УН Владислав Јовановић каже за РТС да би Србија обележавањем Прве конференције Покрета несврстаних учинила гест пажње и послала поруке да је наследник идеја мирољубивости и независности.

Владислав Јовановић каже да је политика Србије политика независности и да смо у свим правцима развили добре односе са великим силама, што је ојачало наш концепт независности.

"На неки начин је остало запостављено то јужно крило полулопте на којем смо својевремено били предводници и што је омогућавало тадашњој Југославији да се одржава на хладној температури између два велика пола која су се борила за привлачење других", наводи Јовановић.

Истиче да би Србија обележавањем Прве конференције Покрета несврстаних учинила гест пажње према том историјском датуму и послала поруке земљама са којим имамо добре, али недовољно развијне односе да је Србија наследник тих идеја мирољубивости и независности.

"Несврстане земље су бројне. Нису организоване као што су биле раније, али су моћни гласачки блок у свим међународним организацијама, нарочито у Уједињеним нацијама", наглашава Јовановић.

Истиче да су оне, као мање развијене и са бившом колонијалном прошлошћу, природни савезник свакоме ко се бори за своју независност.

"Та идеја је добра. Она не значи повратак Србије у Покрет несврстаних, то није више могуће, али је могуће да као независна земља развијамо што ближе односе и билатералну сарадњу са тим земљама и истовремено да их имамо као неку врту потенцијалних савезника, ако би неки интерес Србије био предмет разматрања и гласања у неком међународном форуму", објашњава Јовановић.

Истиче да је значајно да ти људи задрже симпатије за нас и буду на страни принципа које Србија брани.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво