Читај ми!

Борељ: Наставак дијалога Беогрaда и Приштине до краја јуна

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ најавио је да ће се нова рунда дијалога Београда и Приштине одржати пре краја јуна јер је нова власт у Приштини тражила додатно време да се упозна са ситуацијом из претходних рунда дијалога.

"Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да пре краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информције и да ће доћи припремљени у Брисел", поручио је Борељ.

Борељ је за следећу недељу најавио да ће организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу.

"На вечери ћемо размотрити целу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велики геополитички проблем. Регион је део проблема и део решења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкан", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је током данашњег састанка Савета ЕУ и дебате о Западном Балкану позвао ЕУ министре да представе конкретне предлоге за јачања ЕУ ангажмана у региону.

"Нећемо чекати још две године, нити два месеца, пре него што ставимо Западни Балкан поново на ЕУ агенду. Пре лета поново ћемо разговарати и размотрићемо предлоге земља чланица. Сада је тренутак да искористимо моментум да се више ангажујемо са регионом", поручио је Борељ.

Наглашава да су се министри спољних послова ЕУ током стратешке дебате о Западном Балкану сложили у оцени да "регион има специјалну улогу у Европи и за Европу".

"Сагласни смо да је Западни Балкан регион од кључне геостратешке улоге за ЕУ. Наша посвећеност Западном Балкану мора да буде видљива и то се не сме доводити у питање", каже Борељ.

Поред јасне европске перспективе региона, из Брисела стиже порука о жељи за јачањем политичког ангажмана са партнерима на Западном Балкану по питањима борбе против пандемије, економске сарадње, повезивања, одбрани од спољних утицаја и дезинформација.

Истовремено, стиже и порука о потреби за убрзањем европских реформи на Западном Балкану и јачању позитивног и конструктивног наратива када је у питању ЕУ у региону, али и Западни Балкан у ЕУ.

У Савету ЕУ закључују да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну.

Регион разочаран спорим приступањем, ЕУ забринута 

У припреми састанка европски званичници кажу да је ЕУ забринута због све веће фрустрације разочараности у региону спорим процесом приступања и да мора да размотри како да поврати изгубљени утицај.

"Морамо да посветимо заиста стратешку пажњу региону. Не смемо да изгубимо срца људи који себе виде у ЕУ", рекао је словачки министар спољних послова Иван Корчок.

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг оценио је да се своди на борбу између европског модела живота и модела неких других.

"Ако скренемо пажњу са Западног Балкана, вакуум ће врло брзо попунити други, а то није у нашем стратешком интересу", истакао је Шаленберг.

Жозеп Борељ је рекао да да нема планова да Северна Македонија због блокаде буде остављена по страни и преговори о чланству отворе само са Албанијом. Он је најавио нову расправу о Балкану на следећем министарском састанку.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво