Читај ми!

Поповић: Историја је само једна - Срби и Руси су ослободиоци целе Европе у Другом светском рату

Више од седам деценија како свет обележава Дан победе над фашизмом и то је можда један од ретких датума када се чини да је цео свет на истој страни. Председник Бесмртног пука Ненад Поповић рекао је за РТС да морамо да гајимо сећање на велике претке, јер народ који нема сећање неће имати ни будућност.

Град Београд, Руски дом и Бесмртни пук организовали су јуче на Тргу Ррепублике концерт руског Хора "Турецки". Јутрос су њихови представници положили венце у комплексу Спомен-парка ослободиоцима Београда. 

Вечна ватра као симбол пријатељства Србије и Русије пренета је у Београд у децембру прошле године и први пут ће горети током обележавања Дана победе над фашизмом.

Више од седам деценија како свет обележава Дан победе над фашизмом и то је можда један од ретких датума када се чини да је цео свет на истој страни.

Председник Бесмртног пука и министар у Влади Србије Ненад Поповић честитао је велики празник свима грађаним Србије, Русије, Републике Српске и поготово, како је истакао, браћи на Косову и Метохији.

"Тада су наше деде и баке победили највећу неман 20. века, нацистичку Немачку и сателите, усташку Хрватску, бандеровце на Украјини", рекао је Поповић за РТС.

Оно што је најважније - морамо да гајимо сећање на велике претке, јер народ који нема сећање неће имати ни будућност, каже Поповић.

"Не треба да кријемо да су Руси дали преко 25 милона живота за слободу Европе и целог света, не треба да кријемо да су Срби одмах после Руса највеће жртве дали и Другом светском рату. Неки покушавају то да заклоне, историја је само једна - Срби и Руси су ослободиоци целе Европе у Другом светском рату", истакао је он.

"А нацистичка Немачка и сателити су монструми који су чинили највеће злочине у свету, чинили су геноцид над Србима, Русима и Јеврејима. Србија им то неће дозволити, као ни Русија", рекао је Поповић.

Према његовим речима, вековима сви чине све да одвоје Србију од Русије, две земље имају изванредне политичке и сваке друге односе. "Односи су на највишем могућем нивоу. Односи два председника су најближи какви могу да буду и то је гарант будућности", додаје Поповић.

"Имамао пројекте у фармацији, ускоро креће и пројекат о изградњи приградских железница са Београдом, увек постоје противници на Западу који су нас бомбардовали и не желе да ти пројекти успеју и који не желе добру сарадњу Србије и Русије", истакао је он.

Србија и Русија ће, као што су биле заједно у Дургом светском рату, и данас јачати економију, подвлачи Поповић.

Истиче да Србија неће дозволити нови Јасеновац, Јадовно или Олују, јер жели мир.

"Поручујем грађанима Србије да могу мирно да спавају. Србија је јака и неће дозволити нови погром и увек ће са нама бити наша велика и братска Русија", закључио је Поповић.