Читај ми!

Из Приштине најављују тужбу против Београда за геноцид

Косовска влада планира да покрене тужбу за геноцид против Београда пред Међународним судом правде, али не ове, већ до краја следеће године, најавила је портпарол владе Розафа Кељменди.

"Пре почетка израде тужбе потребно је финализовати план рада који садржи многе техничке аспекте. Када се процес израде тог плана заврши, израда тужбе може да почне. Немамо тачан датум за подношење тужбе, али очекујемо да можемо да је поднесемо пре краја следеће године, с обзиром на то да је потребна велика припрема", рекла је Розефа Кељменди листу Коха диторе.

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је подношење тужбе у свом првом говору у скупштини, након што је изабран за премијера пре месец дана.

Међутим, додаје лист, да стручњаци страхују да Приштина можда не добије овај случај као први пут када је Међународни суд пресудио да једнострано проглашење независности није противно међународном праву.

"Сматрамо да је на Косову било геноцида и покушаћемо то да докажемо. У овој фази није прикладно говорити о последицама такве могуће пресуде, јер је још увек у првој фази. Сада се бавимо питањем надлежности и унутрашњим и спољним анализама, домаћих и међународних стручњака, које разматрамо у односу на могућности које Косово има да поднесе ову тужбу", рекла је портпарол косовске владе.

Додаје да треба имати на уму да је једна од ствари која је веома важна у целом овом процесу обиман посао који се ради иза сцене.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво