Читај ми!

Брнабић: Србија свесна сајбер опасности, заштита података веома важна

Србија је препознала бенефите дигитализације, али је свесна и проблема изазова који је прате, попут сајбер безбедности, и зато је одлучила да личне податке грађана складишти у својој земљи, где може да обезбеди највише безбедносне стандарде, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић је то рекла на Минхенској бзбедносној конференцији, у онлајн формату, на тему "Ново разматрање сајбер стратегија у турбулентним временима".

Брнабићева је, у свом излагању, нагласила да свет постаје свакодневно бржи, комплекснији и повезанији, те да лидери морају помоћи својим грађанима и привреди да иду у корак с тим и искористе предности.

Подсетила је да је, када је преузела дужност шефа српске владе, поставила јасне и амбициозне циљеве, као што је почетак трансформације српске економије у технолошки модерну, дигитализовану, оријентисану ка истраживањима и иновацијама.

"Почели смо са трансформацијом образовања и јавне администрације. Увели смо програмирање као обавезни предмет у основним школама, тако да деца данас у Србији уче Скреч, Пајтон, Пајгејм, и Џупитер у основим школама. Уводимо и основе вештачке интелигецније у основне школе. Повезујемо школе са брзим интернетом и уводимо дигиталне књиге и учионице. Повећали смо број ИТ разреда у вишим школама и проширили капцитете на универзитетима да могу да приме више студената из те области. Инвестирали смо снажно у високотехнолошку инфраструктуру, уложили у научно технолошке паркове, истразивачке институте", објаснила је премијерка.

Брнабићева је пренела да је јавној администрацији постављено као приоритет Е-управа како би имали транспарентне и ефикасне услуге доступне грађанима и привреди у свако доба.

Казала је да су уочени већ јасни бенефити тих промена, посебно током пандемије, пре свега у процесу вакцинације, када су захваљујући Е-управи грађани могли лако да се региструју и бирају вакцине.

"Као влада били смо у могућности да пратимо тај процес у реалном времену, да њиме управљамо успешно", додала је она.

Казала је да је влада, поред бројних позитивних елемената, свесна повредивости и изазова које дигитализација доноси са собом.

"Сајбер безбедност је реално питање и потенцијално велика претња. У Србији смо брзо напредовали у обезбеђивању критичне сабјер инфраструктуре", рекла је Брнабић.

У том смислу, навела је да је детаљно израђена сајбер стратегија и усвојени законе, основан национални центар за превенцију безбедносних ризика ИТ система, који прибавља све податке о потенцијалним ризицима и онда упозорава.

Развијена су два државна "Дата центра", који чувају податке, најважније регистре

"Србија сматра заштиту података веома важном и зато тражимо да подаци грађана буду складиштени у нашој земљи где можемо обезбедити високе стандарде безбедности", рекла је Брнабићева.

Истакла је да Србија непрестано обучава особље како би уочили претње и на њих адекватно одговорили.

"Разумемо да је кључна међународна сарадња у борби против сајбер криминала. Зато смо опредељени да повећамо комуникацију, делећи најбоље праксе и поуке, и учествујемо у међународним процесима сајбер безбедности", нагласила је она.

Рекла је да је Србија поносна на своје напоре постигнутих до сада, који су добили похвале разних индекса сајбер безбедности, као што је то учинила и Светска банка.

"Спремни смо да даље радимо са другима у тој области како би наставили да учимо и делимо најбоље праксе", закључила је премијерка.

Данас је други дан дводневне конференције, која је почела јуче, а поред премијерке излагања су имали и генерални секретар ОЕБС-а Хелга Шмит, бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, председник Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер...

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво