Читај ми!

Човић: Најезда нон-пејпера попут Тројанског коња с разних адреса

Попут Тројанског коња с разних светских утицајних адреса, ових дана на Балкан се шаљу разни предлози, оцењује за РТС некадашњи потпредседник Владе Србије и председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић. Истакао је да се у најновијем нон-пејперу користи као модел Република Српска за север КиМ, а на другој страни се гасе и узимају све надлежности Републици Српској и да се дезавуише Дејтонски споразум.

Такозвани нон-пејпер предлаже решавање проблема КиМ давањем аутономије Србима на северу КиМ и специјалног статуса СПЦ. Небојша Човић сматра да западни ментори таквих сличних докумената имају пуне фиоке и да је овај последњи убачен да би се испитала реакција јавног мњења и да би се спекулисало ко је аутор тог документа, што је, каже, у принципу потпуно небитно. 

"Ја нисам заговорник да је то радила Ангелина, ја мислим да овде има прстију и мозга и целог тима госпође Медлин Олбрајт, мада у Европи и свету имају још пуно паметних жена.

На основу стила писања, имао сам прилике и својевремено када сам се тиме директно бавио да видим сличне предлоге, овај је базиран, бар како они кажу, на моделу Јужног Тирола, то је – више од аутономије, мање од независности", навео је за Јутарњи дневник Човић. 

Истиче да се у том предлогу користи као модел Република Српска за север КиМ, а на другој страни се гасе и узимају све надлежности Републици Српској, да се дезавуише Дејтонски споразум.

"Друга ствар, шта ћемо да радимо с ентитетима попут Грачанице, Косовског Поморавља, Штрпца и тако даље. Хоће ли они добити такав статус. Да ли ће и људи тамо имати право после пет или осам година, то је био период до проглашења њихове једностране независности, да се изјасне на референдуму с ким желе да живе и где желе да живе?", запитао је Човић.

ЗСО није компромис већ обавеза албанске стране

Истакао је да је комплетна акција, најезда нон-пејпера покушај убрзања и велики притисак западних ментора јер су очигледно сагледали да нису довели пројекат до краја, али и да он не може да буде завршен на штету српских националних и државних интереса. 

"Они ту проверавају и наш степен осетљивости на СПЦ с једне стране, али знају снагу СПЦ, ако је нису знали, онда су је врло добро упознали кроз проблематику Црне Горе. Дајући специјални статус СПЦ, правећи од северног дела Космета РС, па онда економску зону, јер ко би био против економске зоне. Али оно што је испред свега, тај документ прејудицира независност КиМ", закључио је Човић. 

Оценио је да Заједница српских општина није компромис већ обавеза коју албанска страна већ осам година није испунила.

"Према томе, испуните оно што сте потписали у Бриселу, па онда можемо да водимо дијалог даље", поручио је Небојша Човић. 

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара