Читај ми!

Дачић: Одазвао се велики број странака на међустраначки дијалог

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да је поред председника Србије и СНС-а Александра Вучића на међустраначки дијалог без присуства странаца позвао укупно 26 политичких странака од којих половину чини опозиција и очекује да ће, како каже, тај састанак проћи у демократској атмосфери.

Ивица Дачић је за Танјуг рекао да ће представници тих странака изнети своја мишљења у вези са изборним условима и дати своје предлоге.

"До сада се одазвао велики број странака, неке су већ доставиле платформе, а неке ће о томе говорити у среду. На састанку ће поред странака владајуће коалиције учествовати и опозиционе странке као што су ДСС, Доста је било, Двери, СРС", рекао је Дачић.

Председник Скупштине Србије је додао да ће СПАС Александра Шапића учествовати само у дијалогу без странаца.

Има и странака које су најавиле да желе да учествују на састанку без странаца, али и које су истакле да ће се одазвати позиву уколико га добију од европарламентараца.

"Све у свему мислим да је ово веома важан политички корак за укупну политичку стабилност Србије", поручио је председник парламента.

Према његовим речима, правила овог дијалога су таква да се док траје дијалог о њему не говори много у медијима, односно биће затвореног типа.

"Нема снимања онога о чему се говори, нема изјава после тога, нема интерпретирања дијалога, односно сматра се да ништа није договорено док се на крају све не договори", рекао је Дачић.

Захвалио је председнику Републике што је најавио да ће се, како каже, одазвати позиву, те да сматра да је тиме показао да је државник, а не само председник странке.

На питање да ли ће у том дијалогу учествовати и странке такозване бојкот опозиције, Дачић подсећа да је он позвао све странке да доставе палтформе, а да "то нису учиниле Ђиласова и Јеремићева странке, за разлику од групације Бориса Тадића", иако, како каже, неће учествовати у том дијалогу.

"Оне странке које желе да учествују само у дијалогу уз присуство ЕП неће учествовати на овом састанку", прецизирао је Дачић.

Председник парламента је казао да су представници ЕП имали онлајн састанке са посланичким групама у Скупштини Србије, а да ће после Васкрса разговарати са странакама које су ван парламента, те да ће са њим, као председником скупштине, која је покровитељ дијалога, о даљим корацима разговарати 7. маја.

"Ја ћу их информисати шта смо ми разговарали на овом састанку са представницима странака које не желе учешће странаца", рекао је Дачић и оценио да дијалог уз помоћ ЕП сигурно неће почети у априлу и мају по агенди коју је дао ЕП.

Међустраначки дијалог без странаца је заказан за среду у 17 часова у малој сали Народне скупштине.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво