Читај ми!

Америка интензивира напоре за наставак дијалога Београда и Приштине

Званичници САД интензивирали су напоре ради наставка дијалога Београда и Приштине и у разговорима са новоизабраном косовском председницом и премијером нагласили потребу конструктивности, јер је, према њима, дијалог од суштинског значаја за економију и интеграције.

У време боравка председника Србије Александра Вучића у Бриселу и пред одлазак косовског премијера Аљбина Куртија у седиште ЕУ, амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет и специјални представник Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмер, разговарали су са Куртијем, а видео-линком је са Вјосом Османи разговарао амерички званичник Филип Рикер.

Коснет је у својој објави на друштвеним мрежама навео да су разговори били продуктивни, истовремено наглашавајући да је дијалог уз посредовање ЕУ и даље важан за успех у економији и процесу интеграције.

"Синоћ смо имали широку и продуктивну дискусију са премијером Аљбином Куртијем и Стејт департментом Матју Палмером. Процес дијалога који води ЕУ и даље је од суштинског значаја за економски успех Косова и евроатлантске интеграције", написао је Коснет.

Косовска председница Вјоса Османи и амерички званичник Филип Рикер такође су синоћ разговарали о дијалогу, а амерички званичник је рекао да би стране требале да буду конструктивне у дијалогу који би требало да се заврши узајамним признавањем у средишту споразума.

Истовремено Стејт департмент издао је саопштење да су "Сједињене Државе спремне да подрже рад на свеобухватном, обавезујућем споразуму о нормализацији између Косова и Србије, усмереном на узајамно признавање, који поставља темеље за одрживу сарадњу и просперитет".

"Подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ и подстичемо стране да се поново укључе у овај процес ради хитног решавања техничких и политичких питања. Радићемо са Србијом и Косовом на спровођењу њихових обавеза из Вашингтона у знак подршке пуне нормализације", каже се у изјави америчког Стејт департмента, које су пренели приштински медији.

Из Европске уније је саопштено да би наставак дијалога требало очекивати 11. маја, а пред одлазак у Брисел, Аљбин Курти данас је одбијао да одговори на питања медија о темама дијалога.

"У односу на Србију и зарад наше историје морамо да се окупимо и да захтевамо одговорност, да будемо одговорни у нашим институцијама и на свакој функцији коју заузимамо. Захвалан сам породицама које никада нису обустављале своју активност на снегу и киши, врућини и мразу, са сузама у очима чекале су кости својих најмилијих", рекао је Курти одајући пошту несталим особама у Приштини заједно са њиховим породицама. 

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара