Читај ми!

Миливојевић: ЕУ мора да "спусти Куртија на земљу" да би се наставио компромисан дијалог

Дипломата Зоран Миливојевић је рекао за РТС да јучерашња посета Бриселу показује да ЕУ жели да се Западни Балкан на овај или онај начин прикључи Унији. ЕУ мора да деблокира дијалог на прави начин и да изврши притисак на Приштину и да господина Куртија спусти на земљу, како би се створили услови за компромисан дијалог, сматра Миливојевић.

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је први утисак после посете председника Вучића Бриселу да је процес евроинтеграција Србије деблокиран.

"Имамо паузу од години дана да се ништа не догађа и ова посета је показала опредељење Европске уније и интерес за овај регион и да се процес покрене", навео је Миливојевић.

Према његовим речима, посета Бриселу показала је да је позиција Србије за овај процес веома важна.

"Друга ствар која је такође важна је интерес да се и дијалог деблокира, имајући у виду да се формирање нових власти у Приштини заокружио. И трећа ствар коју би ставио можда и на прво место је први потез у вези са пругом и Коридор 10 који треба да се стави потпуно у функцију", навео је Миливојевић.

Додао је да учешће ЕУ у једном конкретном пројекту представља једну директну инвестицију, нешто што нисмо имали на овим просторима, посебно када је реч о капиталним објектима као што је инфраструктура - железница, друмски саобраћај.

Миливојевић је напоменуо да ово показује да ЕУ жели да се Западни Балкан на овај или онај начин прикључи Унији.

"ЕУ је демонстрирала интерес за регион на један конкретнији начин него што је то било до сада и јасно дефинисала да Србија има кључну улогу. Србија је својим интересом да је за дијалог и да је на европском путу демонстрирала вољу за то питање", каже дипломата.

Миливојевић сматра да смо се сада срели и да ће то сада бити колосек у којем ће обе стране морати по нешто да учине.

"Што се Србије тиче, она ће морати да учини оно на чему инсистира ЕУ - на поглављу 23, на владавини права, усаглашавање спољне политике. А они ће морати да учине да се већ у јуну отвори на Међувладиној конференцији један кластер или два и да се тиме демонстрира враћање на политику проширења ЕУ", навео је Миливојевић.

Наглашава, да ће ЕУ морати да делује и на Приштину да се створе услови за један квалитетан дијалог.

"Питање дијалога је што се нас тиче је отворено. Приштина и даље инсистира на максималистичким ставовима. Није одговорност на српској страни", навео је Миливојевић и додао да ЕУ мора да деблокира дијалог на прави начин и да изврши притисак на Приштину и да господина Куртија спусти на земљу, како би се створили услови за компромисан дијалог.

 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара