Читај ми!

Бујар Османи: Северна Македонија подржава затварање отворених питања у региону

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи изјавио је у Приштини да ће његова земља "бити уз Kосово на европском путу", изражавајући подршку чланству приштинских институција у НАТО-у и ЕУ.

Током посете Приштини Бујар Османи се супротставио идејама за прекрајање граница, истичући "да су Охридски споразум, независност Kосова и евроатлантска перспектива региона показали успешне моделе".

Kосовска председница Вјоса Османи је током разговора са Бујаром Османијем поновила да такве сценарије треба спречити заједнички.

"Не прихватамо идеје које утичу на наше границе и чине Kосово нефункционалним", рекла је Османијева.

Из њеног кабинета је саопштено да су разговарали између осталог, и о епидемијској ситуацији, као и настојању да се са међународним партнерима обезбеде вакцине против ковида 19.

Kосовска министарка спољних послова Доника Гервала рекла је да су Приштина и Скопље потписали око 30 споразума у многим областима, али да постоји потреба за бољом координацијом између две владе како би се олакшао промет робе.

Османи је рекао да су у Скопљу спремни да Приштини ставе на располагање знање и искуства за чланство у Европској унији.

"Северна Македонија као чланица НАТО-а у потпуности подржава евроатлантску перспективу Kосова, изразио сам задовољство што од ове године припадници Војске Северне Македоније овде могу бити део KФОР-а. Наша амбиција је пуна интеграција шест земаља западног Балкана у ЕУ и као земља која преговара са ЕУ и уз дугогодишње искуство у том погледу спремни смо да ставимо на располагање Kосову сва своја досадашња знања и искуства", рекао је Османи.

Додао је да Северна Македонија подржава напоре на затварању отворених питања у региону, дијалог са Београдом и пут ЕУ свих земаља западног Балкана.

"Република Северна Македонија подржава напоре на затварању отворених питања у региону. Подржава дијалог између Kосова и Србије и оцењује да би коначни циљ дијалога требало да буде узајамно признавање и европско путовање читавог региона", рекао је Османи.

Током посете Приштини, Османи се састао и са премијером Аљбином Kуртијем.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво