Читај ми!

Брнабић се састала са Масом: Подршка Немачке од изузетног значаја за Србију

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са министром спољних послова Савезне Републике Немачке Хајком Масом да је Немачка један од најважнијих политичких и економских партнера и земља чија је подршка реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију, саопштено је из Владе.

Наводи се да је председница Владе, указујући на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила, такође, да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији.

"У нашој земљи послује око 400 компанија са немачким капиталом са 67 хиљада запослених, навела је премијерка и додала да охрабрује чињеница да се тај број није смањио ни током актуелне пандемијске ситуације. Немачке компаније донеле су Србији подизање стандарда радне етике и постигле значајан утицај на тржишту", казала је Брнабић.

Шеф немачке дипломатије истакао је да на блиским односима наших земаља треба градити будућност, кроз континуирану подршку и јачање привредних веза.

"У погледу европских интеграција, Немачка подржава идеју проширења Европске уније на регион Западног Балкана", навео је Мас и изразио очекивање да ће реформски процеси у Србији, пре свега у области правосуђа, резултирати отварањем кластера у овој години.

Како се наводи, Мас је истакао да су реформа правосуђа и владавина права важне области на европском путу, и додао да Србија може да очекује помоћ и подршку Немачке у остваривању ових циљева.

Додаје се да је Брнабић нагласила да је Србија чврсто опредељена за европски пут, као и наставак реформи и њихову имплементацију, како би се унапредио живот грађана.

"Пред Владом су важни задаци и велики изазови" 

Пред Владом су, како је објаснила, важни задаци и велики изазови, пре свега, борба за здравље у јеку пандемије, која не може да успори завршетак реформи у области правосуђа, медијских слобода и важне реформе у области владавине права.

"Влада Србије спремна је да направи крупне искораке у овим областима, уз подршку невладиног сектора и цивилног друштва, али и партнера из Европске уније и ОЕБС-а, уз највећи друштвени консензус", истакла је председница Владе.

Брнабић је оценила да Немачка има велику улогу у ширењу регионалне сарадње и да својом улогом у Берлинском процесу умногоме утиче на прилике и европски пут региона.

Говорећи о приликама у региону, немачки министар спољних послова истакао је да ће Немачка и даље бити актер ширења стабилности и сарадње у региону и, такође, изразио подршку наставку дијалога Београда и Приштине.

Саговорници су изразили задовољство због завршетка радова на новој згради амбасаде Немачке у Србији, чије отварање, како је оцењено, симболизује и односе две земље.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво