Читај ми!

Вучић: Нисмо учествовали у тестирању вакцина, успех Србије у набавци везан за успехе у економији

Нисмо учествовали у тестирању кинеских или било којих других вакцина, већ смо све купили након што су прошле све фазе тестирања, истакао је председник Србије Александар Вучић. Вучић је изјавио је током разговора са представницима Атлантског савета да би регион Западног Балкана могао да буде мотор развоја целе Европе уколико би дошло до формирања јединственог тржишта у оквиру иницијативе "Мини шенген".

Александар Вучић је, у разговору са представницима Атлантског савета, казао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је Србија својим напорима добила више вакцина од осталих.

Рекао је да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са "Фајзером".

"Они су тачни у испоруци као швајцарски сат. Увек испоручују као што смо се договорили и задовољан сам тиме", објаснио је Вучић.

Подсетио је да је Србија добила и велике испоруке вакцина из Кине, "Астра-Зенека", као и "спутњик" из Русије.

Недавно, указао је, постигнут је договор и са "Модерном" о њиховој вакцини против короне, које ће у Србију стићи крајем октобра. 

Нагласио је да се у набавци вакцина Србија није понашала геополитички, већ само имајући у виду спасавање људских живота, те га, додаје, не интересују критике с тим у вези.

Успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији 

Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између шест и 6,5 одсто раста БДП-а.

Такође, успех вакцинације се ослања, каже, и на брзо спровођење дигитализације, додајући да је посебно поносан на наше програмере који су одрадили одличан посао.

Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.

То, додаје, је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.

"Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014.и 2015.", објаснио је Вучић додајући да је поносан и што је Србија могла да помогне и региону.

"Почели смо да постижемо резултате по бројним питањима из области владавине права"

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће ЕУ у приступним преговорима отворити кластер са Србијом у јуну.

Вучић је, у разговору са Атлантским саветом, упитан за критике на рачун Србије из ЕУ и са других места у вези са владавином права, слободе медија, људских права, казао да, ако се од њега очекује да каже да се ради о пропаганди против наше земље, то неће рећи, јер је свестан да нисмо савршени.

"Почели смо да постижемо резултате по бројним питањима из области владавине права. Мислим да добро напредујемо и у борби против организованог криминала", рекао је Вучић.

Наводи, међутим, да увек постоји и мало политике, јер неке велике организације не заборављају да Србија не критикује Русију и Кину, па нађу начин да нас критикују.

"Наравно да постоје проблеми са којима морамо да се суочимо. Морамо да инвестирамо огромне напоре у савладавању свих тих проблема. Спремни смо да саслушамо све критике и да чујемо све што су неки добри људи рекли да треба да променимо", рекао је он.

Вучић је указао да постоји листа питања са којима треба да се суочи Србија и то не зато што моли неког да отвори преговарачке кластере, већ то чини јер је корисно за нас, нашу демократију и имиџ.

"Ако смо способни да постижемо резултате у економији и вакцинацији, немам сумње да смо способни да побољшамо и стање људских права, демократије", закључио је Вучић.

Јединствено тржиште Западног Балкана могло би да буде мотор развоја Европе

Вучић је изјавио је да би регион Западног Балкана могао да буде мотор развоја целе Европе уколико би дошло до формирања јединственог тржишта у оквиру иницијативе "Мини шенген".

 

На питање Џима О' Брајана да прокоментарише како види препреке у реализацији иницијативе "Минис шенген" и Берлинског процеса, Вучић је рекао да је покренуо иницијативу "Мини шенген" и да то није никаква алтернатива европском путу за земље на Запаном Балкану.

Како је нагласио тај аргумент се често може чути као изговор за неучестовање у тој иницијативи, али из политичких разлога.

"То је велика идеја и поносан сама на њу", нагласио је Вучић и истакао да је она добра за цео регион и све појединачно.

Захвалио је САД на подршци тој идеји додајући да су је Американци десет пута више подржавали него ЕУ.

Додаје да је Приштина одбијала да се укључи у ту иницијативу, затим потписала споразум у Вашингтону који је то предвидео, али да и даље нису ништа урадили по том питању.

Вучић је рекао да из политичких разлога и БиХ и Црна Гора неће да се укључе само зато што је то предлог Србије.

Председник Вучић је додао да разуме њихове страхове од доминације Србје у региону, али да, како је рекао, Србија мора да будемо убедљива.

"Морамо да им дамо више гаранција и да будемо веома убедљиви како би разумели да то није само добро за Србију већ и за њих. Ако направимо јединствено тржисте можемо да будемо мотор раста целе Европре", нагласио је Вучић.

Каже да земље у региону још доста заостају по развоју запдноевропских земаља, које имају дупло већи БДП, али да би регион ако је уједињен могао да значајно да скрати период да се достигне ниво развоја.

Говорећи о зеленој агенди, каже да то није лако питање за регион, као ни Србију, иако се сви слажу да је зелена трансформација неопходна, питање смањивања употребе угља у производњи струје и слично.

Вучић је казао да је Србија почела да ради и на том пољу заједно са ЕУ, која је сада много заодвољнија по том питању него раније, али и да је потребан избалансиран приступ.

Од Београда не долазе никакве уцене

Вучић је поновио је да је потребно компромисно решење за питање Београда и Приштине, да и Срби и Албанци морају да прихвате компромис, а да је за то најважније да се промени атмосфера између два народа, да једни друге не би посматрали као непријатеље.

Ипак, приметио је да од Београда не долазе никакве уцене, што се сваког дана може чути од представника Пришине.

Вучић је тако одговорио на питање председавајућег Минхенске безбедносне конференције Волфганга Ишингера, током разговора за Атлантски савет.

Ишингер је упитао шта ће тачно, после толико година безуспешних покушаја међународне заједнице, УН, ЕУ, САД да помогну Београду и Приштини да се договоре о коначном решењу, бити потребно да би Србија прихватила "реалност независног Косова".

Вучић је истакао да оно што је потписано у Бриселу, пре осам година, обе стране морају да спроведу, али, како каже, оно што је осећао тада, осећа и данас, осам година касније.

"Тада сам видео да друга страна жели да потпише споразум, јер је била апослутно сигурна да неће морати да испуни оно што је потписано, али да ћемо ми морати да урадимо и више него што смо потписали... Само су то чекали последњих осам година", рекао је Вучић.

То се, каже, чује сваког дана, само ако се направи објективна анализа.

"Не чујете од Београда никакву врсту уцена - ако то не урадите, ми ћемо учинити нешто против вас... Али, то чујете сваки дан од Приштине, а нема реакције, ни из САД, ни из ЕУ, а чак ни ми не реагујемо на дневном нивоу, јер је бесмислено", рекао је Вучић.

Наводи да се мора променити атмосфера, изградити поверење између Срба и Албанаца, о свему разговарати на потпуно другачији начин, уместо да посматрамо једни друге као непријатеље.

"Нисмо непријатељи, не смемо стварати непријатељско окружење између нас, али када чујете такве ствари и када је увек такмичење ко ће кога да окриви за нешто, онда нема решења", указао је Вучић.

Проблем је, истиче, што САД, Немачка и најјаче земље западног света увек кажу да чекају да Србија призна независност Косова.

"А, када питате некога шта они нама нуде, јер нико не може да добије све, не чујемо никакав одговор. Нико не може да нам гарантује пуноправно чланоство у ЕУ, ни Заједницу српских општина, иако је потписано и предвиђено Брислеским споразумом. Само кажу - тешка су времена за косовску владу, имају неке проблеме... као да ми овде немамо проблеме. И то ће увек бити случај", указао је Вучић.

Понавља да је потребна потпуно другачија амтосфера, ако желимо да пронађемо компромисно решење.

"Није реч о томе да имате неких 10 тачака које треба испунити, то је изградња потпуно другачијег окружења. И, онда можемо да почнемо да верујемо једни другима, да радимо на успоставаљању слободног протока робе, капитала, услуга, да људи разговарају једни са другима и то ће нас све приближити компромисном решењу. Без тога, гледајући другу страну као непријатеља, нећемо бити ближе компромису", нагласио је председник Србије.

Како је рекао, могу да врше велики притисак на Србију, говоре да нешто мора да уради, али да чак и ако би он сам био веома слаб политичар и рекао "ок" на то, грађани Србије не желе то да прихвате.

"Срби и Албанци морају да прихвате компромис и зато заједно морамо да променимо атмосферу. Бојим се да је атмосфера у Приштини још гора него у Београду, а у Београду није баш добра атмосфера када говоримо о помирењу и договору о признавању Приштине", констатовао је Вучић.

Иначе, и пре него што је Маја Пишчевић, која разговара са председником прочитала питање, само на консатацију да оно долази од Ишингера, Вучић прокоментарисао да "гарантује да ће то бити најтеже питање", а када га је чуо додао је да је био у праву.

 

"Даћемо све од себе за јачање партнерства са САД"

Председник Вучић изјавио је да мора више да се уложи у однос са САД, да не очекује лакше време, али да ће Србија дати све да се повећа поверење америчке стране.

Он је у видео интервјуу за амерички Атлантски савет "Разговор са председником Вучићем" подсетио да се до сада више пута срео са актуелним председником Џом Бајденом, као и да је имао добар однос са бившим председником са администрацијом бившег председника Доналда Трампа.

"Знам Бајдена боље од Трампа, али не очекујем лакше време за Србију, јер политика није увек у вези са лицним ставовима, али даћемо све да повећамо пријатељство две земље. Потребно је да нађемо начин да се више спријатељимо са САД", рекао је Вучић.

Појаснио је да постоје различити ставови, пре свега по питању КиМ, али да је Бајден увек имао добар осећај и да је увек желео да саслуша и српску страну, што је, оценио је "добро за нас".

"Потребне су нам САД као пријатељ Србије, јер можемо да урадимо нешто добро. Можемо да напредујемо уз подршку САД. То је предуслов за напредак економије", рекао је Вучић.

Казао је да се нада да ће имати озбиљан приступ, одговоран приступ развоју односа.

"Можда САД нису наш најбољи пријатељ, али су пријатељ са којим имамо заједнички интерес и заједничку будућност", рекао је Вучић.

Упитан зашто је САД сада приоритет за Србију, Вучић је казао да је лако закључивати да ли је неко променио мишљење, али да ништа није очекивао од Вашингтона, али да је обавеза да се има амбасадор.

"Морамо више да улажемо у наш однос. Надам се да данас разумемо да смо спремни да променимо мишљење, да морамо да разумемо политику у свету и инвестирамо више, да омогућимо више људима и зближимо се са америчком администрацијом", рекао је он.

Истиче да Србија жели да има што више подршке, да видимо шта можемо заједно да учинимо на различитим пољима.

Вучић је подсетио да постоји војно техничка сарадња, али и сарадња у различитим пољима што се, каже, види кроз резултате.

"Све више расте занимање америчких компанија које су све спремније да улажу", закључио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво