Читај ми!

Селаковић са Лавровом – Русија ће наставити да помаже Србији у очувању територијалног интегритета

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Москви сa руским колегом Сергејом Лавровом. Русија је спремна и наставиће да помаже Србији у очувању територијалног интегритета, поручио је руски министар. Селаковић је потврдио да се став не мења, и да Србија пријатељској Русији не уводи санкције.

"Потврдили смо спремност да и даље помажемо српским пријатељима, да бранимо легитимно право Београда на Косово и Метохију. Ми ћемо наступати и даље да се очува приоритетна пажња у СБ УН о том питању и поштовању Резолуције 1244 у пуној мери, а она предвиђа постизање договора о статусу КиМ између Београда и Приштине, и тај договор треба да буде одобрен у Савету безбедности", рекао је Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре.

Додао је и да ће Русија наставити да пружа помоћ Србији по питању неутрализовања нелегалних покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама, Интерполу, Унеску.

Лавров је рекао да је са Селаковићем разговарао о свим правцима заједничке сарадње и партнерства, о билатералним односима, али и и регионалним и међународним питањима.

Додао је да су пажњу посветили заједничкој борби против ковида 19 и вакцинисању становништва, наводећи да Србија заузима једно од првих места у Европи, захваљујући и коришћењу руске вакцине.

Селаковић је изразио је уверење да ће ову годину обележити и сусрет на највишем нивоу, посетом председника Русије Владимира Путина Србији.

"Свака посета председника Путина је историјска посета Србији", истакао је Селаковић.

Инвестиције више од три милијарде долара

Лавров је навео и да велику пажњу придаје економској сарадњи и повећању робне размене, додајући да су кључни смерови сарадње у реализацији великих пројеката у енергетици.

У том смислу, истакао је да се НИС успешно развија и наступа као локомотива српске прирведе, јер је прошле године 13 одсто буџетних прихода Србије дошло захваљујући делатности те компаније.

Нагласио је да је обим инвестиција више од три милијарде долара. Такође, поменуо је и реконструкцију железничке мреже, у којој руски РЖД игра водећу улогу.

"У фокусу пажње су и питања сарадње са Евроазијском економском унијом са којом је Србија 2019. потписала споразум о стварнају зоне слободне трговине. Он ће сада ступити на снагу, завршавамо неопхдоне процедуре", рекао је Лавров.

Додао је да је било речи и о плану и моделима развоја војно-техничке срадње, те сарадњи Србије са организацијом ОДКБ.

Селаковић: Србија не уводи санкције Русији

"Позиција Србије и наш став се не мења, Србија не уводи санкције Русији, иако смо ми држава која је посвећена свом европском путу и чланству у ЕУ, наше вишевековно пријатељство и братство са руским народом и Русијом се не мења", истакао је Селаковић одговарајући на питање новинара да ли САД врше притисак на Београд.

Рекао је да постоје ствари које су унутрашња питања Русије, али и других држава, и Србија се у таква питања не меша.

"Оно што сте и данас могли да видите, да ми отворено, искрено разговарамо једни са другима, гледамо како једни другима да помогнемо. Председник Србије Александар Вучић је више пута рекао да Србија пријатељској Русији не уводи санкције, тако је и овог пута", додао је Селаковић.

Што се тиче притисака, Селаковић каже да они увек постоје.

"Питање наших односа са Русијом је увек једно од питања на агенди са западним партнерима, али имамо врло јасну позицију и не мењамо је и једина смо држава у том делу Европе која остаје верна и доследна том опредељењу", рекао је Селаковић.

Захвалио је Русији на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и решавању питања Косова и Метохије мирним, дипломатским средствима, путем дијалога, за шта се залаже и званични Београд.

"Надамо се да је овај сусрет не само прилика за размену мишљења и ставова по за нас важним питањима, већ и сусрет који ће допринети припреми и евентуалној посети председника Русије Владимира Путина Србији у току овде године", рекао је Селаковић на заједничкој конференцији са Лавровом.

"Информисао сам министра Лаврова да је данас тачно 2.921 дан од како је закључен Бриселски споразум којим су биле дефинисане три обавезе за Београд и једна за Приштину. Београд је своје извршио, Приштина своју једину, да формира Заједницу српских општина није ни почела, нити је спроводи", нагласио је Селаковић.

Захвалио је и на подршци Русије у међународним форумима и организацијама да се осујете покушаји Приштине за чланство.

Рекао је и да је подршке вредна и иницијатива за потписивање стратешког руско-српског програма економске сарадње 2020-2026. године.

Истакао је да поље енергетике завређује пуну пажњу у односима Србије и Русије, а да се успешна сарадња огледа кроз изградњу Балканског тока, који је кроз Србију од границе са Бугарском до границе са Мађарском профункционисао 1. јануара ове године.

Поменуо је и улагање "Гаспрома" од 330 милиона долара у изградњу погона за дубоку прераду нафте, који значајно доприноси успешном пословању НИС-а.

Селаковић је захвалио на подршци Русије током пандемије, од доласка руских АБХО јединица у Србију ради помоћи у дезинфекцији здравствених установа, кроз испоруку вакцина "спутњик В", а и сада и кроз почетак производње у "Торлаку".

Договор двојице министара је и да се наставе контакти на нивоу министра и њихових заменика, а све у складу са планом потписаним децембра прошле године у Београду, приликом посете Лаврова Београду.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи