Читај ми!

Србија применила четвртину препорука ГРЕКО-а

Најновији извештај тела Савета Европе за борбу против корупције, ГРЕКО, наводи да се Србија са 23,5 одсто пуне примене препорука, налази међу 16 европских земља које имају "низак ниво" усаглашености са препорукама о превенцији корупције међу посланицима, тужиоцима и судијама.

Србија је до краја 2020. године у потпуности применила четири од 17 препорука ГРЕКО, док је 12 препорука делимично спроведено, а једна препорука и даље није спроведена, наводи се данас објављеном извештају.

На листи земаља које немају задовољавајући ниво усаглашености са препорукама ГРЕКО налазе се и Немачка, Аустрија, Луксембург, Данска, Белгија, Монако, Пољска, Мађарска, Андора, Јерменија, Босна и Херцеговина, Чешка Република, Молдавија, Румунија и Турска.

Босна и Херцеговина је једина земља која још није у потпуности имплементирала нити једну препоруку ГРЕКО, показује данас објављени извештај.

Највише препорука ГРЕКО за превенцију корупције, чак 40 процената, у Србији је у потпуности примењено када је реч о посланицима.

Тај проценат је доста мањи, тек 16,7 одсто, када је реч о пуној примени препорука за спречавање корупције међу судијама у Србији.

У Аустрији и Белгији усклађеност са препорукама ГРЕКО о судијама износи 11,1 односно 14,3 одсто, а Босна и Херцеговина, Чешка, Исланд, Португал и Швајцарска нису у потпуности испоштовале ниједну препоруку у тој области.

Нити једну препоруку ГРЕКО о спречавању корупције међу тужиоцима нису примениле Аустрија, Босна и Херцеговина, Луксембург и Шпанија.

Земље са врло малим уделом у потпуности спроведених препорука у погледу тужилаца биле су Украјина (6,7 %), Турска (8,3 %), Србија (16,7 %), Монако (20 %), Молдавија (20 %), Мађарска (20 %) и Чешкој (20 %).

ГРЕКО закључује да је 2020. године у неким државама чланицама дошло до "видљивих покушаја" напада на првосуђе од стране извршених и законодавних власти.

"Мере за борбу проитив корупције подразумевају и независнот правосуђа", наводе у ГРЕКО.

Извештај за 2020. годину наводи да су чланице ГРЕКО у потпуности спровеле око 40 одсто својих препорука за спречавање корупције у погледу посланика, судија и тужилаца.

Најмање спроведених препорука је оних које се односе на сузбија је корупције међу посланицима парламената (30 % у потпуности спроведено), затим судија (41 %) и тужилаца (47 %).

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво