Читај ми!

Михајловићева: Закони из области рударства и енергије прекретница у енергетској политици Србије

Четири предлога закона из области рударства и енергије, о којима се расправља у Народној скупштини, представљају прекретницу у енергетској политици Србије која се до сада базирала на коришћење енергије из термоелектрана и хидроелектрана, изјавила је министарка енергетике и рударства Зоран Михајловић.

Представљајући предлоге закона, Михајловић је у парламенту казала да ови закони подрзумевају да се енергетска политика Србије убудуће базира на коришћењу обновљивих извора енергије и ефикасном коришћењу енергије.

Навела је да данас посланици расправљају о предлогу четири закона, а то су Предлог измене и допуне закона о рударству и геолошким истраживањима, Предлог измене и допуне закона о енергетици и о два нова предлога закона - закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и закон о употреби обновљивим изворима енергије.

Михајловић је нагласила да би ови закони требало да допринесу климатски одрживом привредном развоју Србије, који, истиче, већ постоји у свету.

Истакла је да је Министарство на новим предлозима закона радило у сарадњи са осталим министарствима, дирекцијама, предузећима, цивилним секторима, да су о њима расправљали кроз радне групе, а касније и кроз јавне расправе.

"Предложили смо Влади Србије ове законе, који би требало да допринесу фунаменталним одлукама у областима енергетике и рударства, да направимо прекретницу у односу на енергетску политику из претходних деценија која се заснивала 65 одсто из термоелектрана и остатак из хидроелектрана", рекла је Михајловић.

Kаже да Србија до сада није водила рачуна о томе како се односи према енергетици, а када је реч о рударству да држава није водила рачуна да заштити минералне ресурсе и да их ефикасно користи.

Михајловић је истакла да Србија доноси модерне законе који ће омогућити зелене инвестиције и зелену енергетику.

"Желимо да поставимо темеље да енергетика буде покретач привредног развоја, да њено учешће не буде само пет одсто БДП-а, него да дође и до 10 одсто БДП-а", нагласила је Михајловић.

Са овим законима, додаје она, Србија се усклађује са европским директивама из области заштите животне средине.

Михајловић је подсетила да се Србија потписивањем Софијске декларације обавезала на зелену агенду, односно да до 2040. године користи 40 одсто енергије из обновољивих извора, а до 2050. године 50 одсто.

"То Србија може, а закони су први корак ка томе", закључила је Михајловић.

 

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи