Читај ми!

РТС сазнаје: ЕУ о Западном Балкану 10. маја

Уместо 19. априла, шефови дипломатија ЕУ ће расправу о Западном Балкану одржати 10. маја, у нади да ће тада бити могућ физички састанак Савета министара, сазнаје РТС у европским изворима у Бриселу.

Министарски састанак, планиран за 19. април у Луксембургу, због епидемијске ситуације биће одржан у видео-формату, па је у таквим околностима превладао став да је боље дебату о Балкану померити за наредни физички састанак, преносе дипломатски извори и наводе да је више земаља чланица инсистирало да Западни Балкан буде главна тема састанка у мају.

Прошлог месеца, девет земаља чланица је у писму упућеном шефу европске дипломатије Жосепу Борељу затражило "повратак Западног Балкана" на агенду Савета министара ЕУ.

"Време је да стратешки сагледамо ситуацију на Западном Балкану", навели су у заједничком писму министри спољних послова Аустрије, Немачке, Хрватске, Чешке, Словачке, Грчке, Ирске, Румуније и Словеније.

Министри ових девет држава ЕУ сматрају да је на Западни Балкан потребно гледати не само у контексту проширења већ и спољне политике ЕУ, наводећи да су "други играчи спремни да се укључе у регионална питања, често на штету ЕУ".

ЕУ је пружила огромну подршку региону, али су "други актери ефикаснији у промоцији сопствене помоћи, чиме подривају поузданост, кредибилитет и перцепцију солидарности Европске уније", наводи се у захтеву за стратешку дебату о Западном Балкану.