Читај ми!

Вучић о изјави Шиба: Не правимо непријатеље од оних који су нам пријатељи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не би говорио ништа лоше и увредљиво на рачун амбасадора Немачке Томаса Шиба поводом коментара о бомбардовању, указујући да није ништа друго рекао него што је свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имало као објашњење за агресију.

На питање да прокоментарише изјаву амбасадора Немачке Томаса Шиба који је рекао да је "циљ бомбардовања 1999. био да се спречи геноцид на Косову", Вучић је казао да имамо различито виђење онога што се дешавало 1999. године.

"Свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имале су исто објашњење. Амбасадор Шиб није ништа посебно друго рекао. Познајем га као човека који је много помогао у приливу инвестиција, који воли Србију", истакао је Вучић, коментаришући Шибову изјаву.

Нагласио је да је уверен, а то нико до сада није доказао, нити је то доказано никаквом пресудом, да је постојала геноцидна намера.

Изразио је уверење да је у том тренутку он морао да одговори на начин на који се залаже немачка политика.

"Не пада ми на памет да га лично вређам, јер није заслужио", поручио је председник.

Председник је истакао да је понекад добро да се чују такве изјаве јер можемо да видимо шта заиста мисли о свему што се дешавало много развијених земаља и они који су учествовали у бомбардовању.

"Наше је да одговоримо и кажемо да није истина, да ствари посматрамо другачије. Морамо да радимо и сарађујемо са Немачком, која је највећи интеститор и главни трговински партнер Србије. То није само питање пара, већ и промене у земљи. Наше је да кажемо чиме се слажемо и чиме не, поносно штитимо своју позицију, али и да гледамо да чувамо интегритет оних који су на пријатељи, да не правимо непријатеље од оних који су нам пријатељи", закључио је Вучић.