Могу ли власт и опозиција водити дијалог на два колосека

Очекује се почетак међустраначког дијалога. Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је гостујући у емисији Упитник РТС-а да се дијалог одвија под покровитељством Скупштине у чему помаже ЕП. Санда Рашковић Ивић из Народне странке рекла је да је за интернационализацију дијалога одговорна власт, а не опозиција. Посланица СНС-а Сандра Божић навела је да је власт за дијалог увек спремна и да су закључци из ранијих дијалога испуњени. Председник ДСС-а Милош Јовановић је рекао да се нада да је циљ дијалога да се поштују закони у Србији и да се не слаже са ставом да нешто може да се деси само уз европарламентарце.

Председник Народне скупштине и лидер СПС-а Ивица Дачић напоменуо је да је погрешно рећи да се дијалог власти и опозиције одвија под покровитељством Европског парламента и да се, према писмима бивше председнице Скупштине Маје Гојковић и посланика ЕП Дејвида Мекалистера, дијалог води под покровитељством председника Народне скупштине у чему помаже Европски парламент.

Дачић је навео да је 1. марта одржао разговор са Мекалистером и да је тада понудио да, што се тиче Србије, друга фаза дијалога може да почне одмах.

"Међутим, они су имали други приступ. Они сматрају да је то била та иницијална активност дијалога друге фазе дијалога и, као што сте чули из њиховог саопштења, они су сами предложили да ће у наредна два месеца они радити такозвану припремну фазу. Хоће да разговарају са свим посланичким групама, са представницима владе и представницима опозиционих странака", истакао је Дачић током гостовања у емисији Упитник на РТС-у.

Када је реч о странкама које не желе европске посреднике у дијалогу, Дачић је рекао да прво треба да се утврди број таквих странака и да је он позвао све странке да одговоре да ли желе да учествују у дијалогу и да ли желе присуство међународних представника. Навео је да се пријавило 19 странака.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да је та странка тражила посредовање европарламентараца, пошто сматрају да су могли да се договоре са владајућим режимом и да су ствари биле нормалне, да ни вечерашња емисија не би постојала и да се не би уопште разговарало о изборима.

"За интернационализацију овог питања није, условно речено, крива опозиција, него је то одговорност власти, јер је очигледно да у демократији Србија пада на свим међународним листама. Уосталом, и Европски парламент се изјаснио о катастрофалном стању демократије у Србији", истакла је Санда Рашковић Ивић.

Додала је да су се обратили посланицима Европског парламента и да чекају на билатерални састанак са њима, како би се касније укључили у разговоре у Скупштини.

Сандра Божић из Српске напредне странке је навела да је позиција власти таква да су увек спремни за дијалог и да дијалог увек доноси нека решења.

"Изузетно је битно и важно рећи да се овде не прави никаква фарса око ових разговора, јер ових разговора је било и раније. Три рунде преговора су прошле испред претходних избора", рекла је Сандра Божић.

Навела је да је парламентарна већина пре избора у јуну прошле године сваки од донетих закључака из препоруке ОЕБС-а донела и испунила. Божићева је указала да су поједини чланови бивше власти бојкотовали изборе и прописе које су сами донели.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић је навео да се нада да је циљ дијалога да се поштују закони у овој земљи и да би само поштовањем закона изборни услови били врло добри.

"Два колосека ће очигледно бити. Ја могу да разумем став појединих странака које сматрају да само уз европарламентарце нешто може да се догоди и да се деси. Не слажем се са тим ставом. Ја мислим да је то дубоко поражавајуће за нас као Србе, као грађане ове земље, за нас као државу. Чак сам више пута рекао да то удара директно на достојанство ове земље која није од јуче и нисмо је добили ни од кога на поклон", казао је Јовановић.

Истакао је да су то унутрашњи проблеми и да је то "на нама да решимо", али и да му је жао да буде два колосека у дијалогу и да је циљ дијалога да се поправе изборни услови.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи