Вучић: Поручено нам је из ЕУ да будемо понизнији, држава ће обезбедити и трећу дозу вакцине ако треба

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му је поручено из ЕУ да Србија мора да буде понизнија и скромнија и да не сме да црта свима колико је успешна у вакцинацији и стопи привредног раста. "Tек ће се видети да ли ће бити потребно да се грађани вакцинишу можда и три или четири пута годишње, а држава Србија ће обезбедити и трећу дозу ако буде потребе", поручио је председник.

Одговарајући на питања на ТВ Пинку о Извештају Европског парламента, председник је истакао да се Србија налази на европском путу, а да је било смешно помињање "Телекома" у Извештају.

Вучић је упитао да ли и када је реч о "Телекому" спорно снимање серија које су успешне, или што се на тржишту бори за своје место, што неће да дозволи да пропадне и нестане? "Не разумем шта је смисао?", истакао је председник.

Када је реч о случају "Јовањица", који се помиње у Извештају, Вучић је казао да су донете првостепене пресуде и да очекује да ће ускоро бити донете и коначне.

О Крику и Црти који су такође апострофирани, нагласио је да је важно да нико њима не прети, да нико не изговара њихове адресе, бројеве телефона, да могу да раде шта хоће.

"Мислим све најгоре о њима, у лице могу да им кажем колико лажи су изнели, колико су пристрасни. Али нико не сме да им прети и да их угрожава", поручио је председник.

Вучић је казао да је председник свих грађана и да као политички актер има право да одговори на неистине, али да никада неће дозволити да посланици, и политичари из његове странке или других угрожавају њихову безбедност или право на рад, на информисање или дезинформисање.

"Штампа у Србији је слободна, као што имамо право да одговоримо, али то мора да буде на прави, цивилизован начин", нагласио је председник.

"Сутра примам кинеску вакцину, брже пада број заражених"

Говорећи о вакцинацији, Вучић каже да ће сутра у Рудној Глави примити кинеску "Синофарм" вакцину и да је одлагао са вакцинацијом само зато што је чекао да број ревакцинисаних у Србији пређе милион. Додао је да је до сада у Србији ревакцинисано 1,1 милион грађана.

Каже да нема никакве "завере" у томе што је раније најавио да ће се вакцинисати у Жагубици или Мерошини, већ да је изабрао Рудну Главу како би видео народ који тамо живи, свега неколико стотина људи или евентуално нешто више од 1.000 грађана заједно са засеоцима.

"Сутра ћу да примим "Синофарм" вакцину и хвала Кинезима што су нам испоручили још пола милиона вакцина. Верујем да ће и велики број људи у Србији прихватили вакцинацију, јер нас то спасава", нагласио је Вучић.

Каже да падају бројеви заражнених, као и бројеви људи на респиратору, мада нешто спорије, док је за смањење број преминулих потребно више времена.

 

"Број заражених нешто брже пада у последњих 48 сати", нагласио је председник додајући да је у понедељак увече прошле седмице било 31 одсто заражених, док је данас то 22,8 одсто. Напомиње да је пре било потребна читава недеља да се смањи број заражених за један одсто, док сада то иде нешто брже на доле.

"Видећемо наредних дана да ли ће се тако наставити, ако се тим темпом настави онда верујем да има шансе за даљим укидањем мера и за слободнији живот. То је добра вест", нагласио је Вучић.

Каже да ће се тек видети да ли ће бити потребно да се грађани вакцинишу можда и три или четири пута годишње и да "Синфоарм" и "Фајзер" већ иду на трећу вакцину.

Председник је поручио да ће Србија свакако обезбедити и трећу вакцину грађанима, ако тако буде одлучено.

Подсетио је да ће Србија сама правити вакцине и додао да ће фабрика бити изграђан недалеко од аеродрома "Никола Тесла" у Сурчину.

Тако ће се у тој фабрици прозиводити 25 до 30 милиона доза вакцина годишње, казао је Вучић додајући да ће то бити довољно за снабдевање Србије и региона.

"Први пакети са витаминима крећу у понедељак" 

Вучић је најавио да првих 700.000 пакета са витаминима пензионерима креће у понедељак.

Исте пакете ће, казао је, примити осим пензионера и медицински радници, труднице и породиље.

Пензионерима ће, појаснио је, пакети бити достављени поштом, на врата.

Поводом критика да је рекламирао пакет витамина за пензионере и да се неко у то "уградио", Вучић је рекао да је сам крив јер је представио само један од бар пет пакета. 

Нису, казао је, могли да обезбеде све витамине од једног произвођаче, па су уговор потписали са девет.

"Волео бих да овакве серије сачекају већу историјску дистанцу"

Поводом серије "Породица" о хапшењу Слободана Милошевића, Вучић је рекао да је она, без сумње произвела емоцију код људи, а да се њему лично није допало то што није пуштен историјско-политички контекст, односно муке са којима су се у то време суочавали Милошевић, али и Зоран Ђинђић.

 

Вучић је рекао да је серија, без жеље да се меша у уметничке слободе, произвела у друштву емоције код људи - код оних који су неко време подржавали Милошевића, додатни гнев љутњу и бес због оних који су га изручили Хагу, а код других исте емоције, али због година патње.

"Нисам спреман да судим ни сценаристи, редитељу, уметницима, они су свој посао радили професионално, али бих волео да неко сачека још 15-20 година, можда и 50, да буде већа историјска дистанца, па да се те серије снимају", рекао је Вучић.

Додао је да се њему није допало што није пуштен историјско-политички контекст, одноно муке и проблеми са којима се суочавао Слободан Милошевић - зашто је морао у сукоб са НАТО-ом, где се ломио, да је морао да изгуби државу, или териорију, људске животе...

"Нису ни муке Зорана Ђинђића представљене, тежак избор да ли да га изручује или не, али не због личног односа, већ због односа према државни, народу, шта доноси будућност, исто и са Коштуницом", рекао је Вучић.

Додао је да би волео да су и њихове мисли и дилеме и историјске околношти можда боље анализиране, него да ли је Милошевић сваке три секунде грлио Миру Марковић. Реч је, каже, о историјским личностима које ни у једном тренутку не заслужују карикатурални приступ.

На питање како је Србија приказана у серији, Вучић је рекао да је показано да Србија није поштовала себе, а људи на власти нису поштовали своју реч. "То је чињеница, обећали су Милошевићу да неће ићи у Хаг, а онда га на Видовдан испоручили", рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан што никога није изручио Хашком трибуналу. Подсетио је да су лидера радикала Војислава Шешеља после ослобађајуће пресуде вратили у Србију, у нади да ће, каже, спустити број гласова СНС-у, који би затим морао у коалицију са неким из бившег ДОС-а, али то није успело.

"Онда су издали налог за Шешеља, Јојића и Радету, али пошто их не гоне за ратне злочине, тражили смо да им судимо овде. Наше судије су поступале по закону, а никад ти нису дозволили, да би нам увек држали Дамоклов мач", рекао је Вучић.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи