Анђелковић: Лидери у Приштини не могу да воде независну политику од Запада

Поводом избора Вјосе Османи за председницу привремених приштинских институција, политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за РТС да се много бавимо тиме ко ће бити косовски председник, а да то није превише битно, јер приштински лидери не могу да воде независну политику у односу на Запад.

Драгомир Анђелковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да "Косово није права држава, не зато што је Србија не признаје, већ зато што они који су извршили агресију на Србију нису стварали државу него свој протекторат".

"Када би западни центри моћи нешто хтели у вези са преговорима, они би то врло брзо наметнули", рекао је Анђелковић и додао да за то нема везе да ли је на функцији Вјоса Османи или неко други.

"Ми имамо проблем са Западом који не жели никакав договор око Косова", додао је Анђелковић.

Истиче да они замрзавају конфликт и да га чувају, да би га у неком моменту активирали.

Анђелковић сматра да они који стоје у позадини приштинске политичке сцене "полако мењају актере из деведесетих година који су огрезли у ратне злочине и који имају непријатан имиџ и за западне пријатеље".

Наводи да је то игра с циљем да пред светом буду неки нови албански лидери, а заправо је реч о великоалбанској политици из осамдесетих и деведесетих.

Када је реч о новој бази КБС у јужној Митровици, Анђелковић је рекао да ОВК није успела да освоји само север и да је етнички очистила Србе који сада, осим на северу, живе у енклавама.

Каже да је евидентна жеља да и север буде покорен, а "прича о бази је притисак на Србе" и порука.

Анђелковић истиче да је Београд тај који мора да одговори ако се нешто деси и да директно да интервенише.

Како је рекао, "одбрана севера КиМ је одбрана остатка Србије, јер се тиме спречава да се криза пренесе на Рашку област и југ централне Србије".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво