Читај ми!

Селаковић са Ди Мајом: Србија кључна на Западном Балкану

Италија сматра Србију кључном земљом за стабилизацију Западног Балкана и конструктиван приступ који је Београд показао претходних година, допринео је да се направе значајни помаци унапред, изјавио је у Риму шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо после састанка са српским колегом Николом Селаковићем.

На заједничкој конференцији за новинаре, Селаковић је оценио да је Србија својим друштвеним и економским развојем показала да земље Западног Балкана могу да се развијају и остварују европске стандарде.

Двојица шефова дипломатија су у Риму потписали документ о сарадњи два министарства, а разговарали су о билатералној сарадњи, дијалогу Београда и Приштине и међусобној помоћи у пандемији коронавируса.

На заједничкој конференцији за новинаре у италијанском Министарству спољних послова, Луђи Ди Мајо је још једном указао на одличне билатералне доносе, наводећи да Италија сматра сарадњу са Београдом стратешком.

"Србија конкретно помаже регион Западног Балкана и ја сам у вези са тим желео лично да се захвалим министру Селаковићу. Разговарали смо о европским интеграцијама Србије и Италија тај пут подржава. Сматрамо да је Србији место у Европи", рекао је Ди Мајо.

Према његовим речима, Италија је изразила очекивање да Србија интензивира своје реформе у смислу придруживања ЕУ, нарочито када је реч о дијалогу између Београда и Приштине.

"Охрабрио сам обе стране да на конструктиван начин сарађују, нарочито захваљујући и присуству високог представника за дијалог Мирослава Лајчака. Ми сматрамо да је могуће остварити овај циљ, али потребно је да се сви укључе интензивно", рекао је Ди Мајо.

Ди Мајо захвалио српском народу, Влади Србије и председнику Вучићу

Шеф италијанске дипломатије је захвалио српском народу, Влади Србије и председнику Александру Вучићу, јер су помогли Италији у најтежем тренутку пандемије, поручујући да они то неће заборавити.

"Увек ћемо се сећати тога и то још више појачава наше пријатељство, не само међу владама и међу институцијама, већ између наша два народа", истакао је Ди Мајо.

Селаковић је казао да је са својим колегом разговарао и о решавању тешких комплексних регионалних питања и проблема.

Захвалност Италији на подршци на европском путу

Шеф српске дипломатије захвалио је италијанском колеги на томе што је рекао да је Србија кључна земља у региону за напредак на свим пољима и да су све очи упрте у нашу земљу која је, како каже, својим развојем и реформама показала да могу да се остварују европски стандарди.

Селаковић је још једном исказао захвалност Италији зато што од почетка подржава Србију на европском путу.

"Захвалио сам на принципијалној и чврстој подршци отварању свих неотворених поглавља за која смо спремни, као и подршци како датој Србији, тако и другим земљама са Западног Балкана, да своју будућност могу да планирају и виде у оквирима ЕУ као пуноправне чланице", рекао је Селаковић.

Било је речи и о одржавању четврте заједничке седнице двеју влада у Србији у октобру, уколико то епидемиолошка ситуација дозволи.

"Охрабрује вест да ће бити обновљени авио летови између Београда и Рима и да ће могућност за реализацију такве посете, али не само те, већ и наставка наше добре привредне сардње и доласка већег броја инвеститора бити итекако олакшан", поручио је министар.

Селаковић каже да је Ди Маја упознао шта је Србија урадила по питању економских и друштвених реформи, као и шта је све урађено у претходних пет месеци на пољу јачања владавине права.

Међу темама били су и такозвани дигитални зелени сертификати за кретање у време пандемије, рекао је Селаковић и додао да је Ди Маја обавестио о споразуму Србије са Грчком о неометаном кретању наших вакцинисаних грађана.

Захвалио је Италији на помоћи у пандемији која је Србији послала своје стручњаке, а подсетио је и да је Италија за Србију један од најважнијих партнера, како политичких тако и економских.

Селаковић је навео да је у прошлој години трговинска размена са Италијом била 3,5 милијарде евра.

Селаковић и Ди Мајо потписали данас документ о сарадњи два министарства, а присуствовали су и потписивању Меморандума о разумевању између две земље о запошљавању чланова породица дипломатско-конзуларног и административно-техничког особља.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи