Читај ми!

Селаковић у посети Риму: Однос Србије и Италије пример успешне сарадње

Министар спољних послова Никола Селаковић допутовао је дводневну званичну посету Италији и истакао да односи Србије и Италије могу послужити као пример успешне сарадње.

Никола Селаковић је  у Риму истакао да Србија види Италију као важног партнера у процесу европских интеграција.

"Италија се до сада показала не само као држава пријатељ процеса проширења, већ као један од његових најгласнијих заговорника", рекао је Селаковић у италијанском парламенту.

Обраћање је започео на италијанском језику и захвалио Италији на преданој подршци европском путу Србије од почетка процеса приступања.

Додао је и да је италијански парламент играо веома важну улогу у том погледу.

Селаковић се у оквиру званичне посете Италији, обратио члановима Комисије за спољне и европске послове Дома посланика и навео да Влада Србије и даље остаје доследна у спровођењу својих спољнополитичких приоритета.

Истакао је да је пуноправно чланство у Европској унији један од кључних стратешких циљева, као и да је интерес Србије очување добросуседских односа и регионалне стабилности и праведно и мирно решење питања јужне српске покрајине.

Према његовим рецима, високо на листи приоритета остају и традиционални односи са Русијом и Кином, као и залагање за нови ниво партнерских односа са САД.

"Изостао напредак који је Србија заслужила"

Министар Селаковић је рекао да је претходна година у смислу европске перспекриве била година изозова и оценио да је изостао напредак који је Србија заслужила.

Наводећи да је наша земља отворила 18 од 35 поглавља и да је прихватила нову методологију приступних преговора, Селаковић је казао да очекује да ће нова "кластерска" метода бити ефикаснија и да ће препознати резултате постигнуте на свим пољима, а пре свега у области владавине права.

Како је истакао, Влада Србије је наставила свеобухватне реформе доказујући да је наша земља солидарно и издржљиво друштво које ни у једном тренутку није представљало терет за ЕУ.

"Од почетка свог мандата, Влада је предузела низ важних корака на пољу слободе медија, правосуђа, демократског дијалога о изборним условима и борби против корупције, које су препознали и позитивно оценили наши европски партнери", рекао је Селаковић.

Подсетио је да је усвојен акциони план за спровођење медијске стратегије, као и низ важних корака за даље унапређење слободе медија и безбедности новинара.

Рекао је и да су постигнути значајни кораци у побољшању независности и рада правосуђа. 

Према његовим речима, на регионалном нивоу, Србија ће наставити да доприноси свим процесима усмереним на јачање сарадње вођена принципом солидарности и добросуседства на прагматичној основи.

"Дијалог са Приштином најсложеније питање"

Никола Селаковић је указао да је дијалог са Приштином најтеже и најсложеније питање и да се Београд залаже за решавање проблема.

"Морамо тражити решења кроз дијалог под покровитељством ЕУ, за који не видимо алтернативе", рекао је Селаковић и навео да Србија поздравља активности специјалног изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, као и да је спремна да настави дијалог чим добије позив.

Селаковић је истовремено указао да стална политичка нестабилност у Приштини и контрапродуктивна реторика њених представника усмерена ка Србији успорава процес и често води у ћорсокак.

Поручио је да ће Србија, као и раније, своју политику заснивати на одговорном и конструктивном приступу и ставовима заснованим на принципима међународног права и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Министар је подвукао да најважнија одредба Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина, до данас није спроведена, наводећи да се без решавања тог и других питања од суштинског значаја за српски народ и СПЦ не може говорити о изградњи поверења или постизању компромиса.

"Пријатељ се у невољи познаје"

Министар Селаковић се осврнуо и на ситуацију са коронавирусом уз подсећање да су две земље помагале једна другој у пандемији.

"Пријатељ се у невољи познаје", рекао је Селаковић и подсетио да је Србија управо Италији у духу пријатељства упутила једну од највећих донација медицинске опреме за подршку здравственом систему, а да је Италија послала свој медицински тим.

Истакао је да је Србија уложила огромне напоре како би што пре покренула масовну вакцинацију и на тај начин, каже, привела крају ово комплексно поглавље, а губитке свела на најмању могућу меру.

Навео је и да је током пандемије Србија интензивно сарађивала са суседним земљама, да је упутила помоћ у вакцинама Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

"Регион је демонстрирао висок ниво узајамне солидарности и Србија је томе дала значајан допринос", рекао је Селаковић.

Поручио је да је Влада Србије спремна да у наредном периоду блиско сарађује са владом премијера Мариа Драгија, те да је намера да Србија ове године угости међувладину седницу две земље у Београду.

"Будите чврсто уверени да у Влади Србије имате стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности", рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић се раније данас састао са председником Комисије за спољне послове Сената сенатором Витом Петрочелијем, председником Комисије за спољне и европске послове Дома посланика Пјером Фасином, као и са председником парламентрне групе пријатељства Србија-Италија Паолом Русом.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се