Читај ми!

Теохарис са посланичком Групом пријатељства са Грчком

Министар туризма Грчке Харис Теохарис састао се са посланичком Групом пријатељства са Грчком и са председником Верољубом Арсићем разговарао о унапређењу сарадње две земље, евроинтеграцијама, актуелној епидемиолошкој ситуацији, као и о путовању наших грађана у Грчку.

Верољуб Арсић је указао на развијене и садржајне билатералне односе који су нарочито подигнути на виши ниво 2019. године, када је у Атини потписана Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства између две земље.

Захвалио је руководству Грчке на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, а посебно у настојањима Приштине да обезбеди чланство у међународним организацијама.

Арсић је нагласио да је парламентарна сарадња развијена, динамична и континуирана, те се осврнуо на успешно одржавање првог састанка Комисије за сарадњу парламента Грчке и Народне скупштине, у Солуну 29. и 30. новембра 2018. године.

Када је реч о европским интеграцијама, Арсић је захвалио на подршци Грчке коју пружа Србији на њеном европском путу и подвукао да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ.

Арсић је поздравио потписивање заједничке изјаве између два министарства о сарадњи у погледу превладавања ситуације изазване пандемијом.

Подсетио је да је Србија у Европи друга земља по броју вакцинисаних грађана и да је једина држава која може да бира између четири произвођача вакцине.

Теохарис се сложио са Арсићем да су односи две земље на високом нивоу, братски и пријатељски, и изразио захвалност на непрекидном раду и труду руководства Србије у циљу развијања добрих односа две земље.

Рекао је да ће за путовање у Грчку из Србије бити прихваћене све вакцине против ковида 19, као и да ће се признавати пи-си-ар и антигенски тестови.

Додао је да за децу до 10 година неће бити потребни тестови на граници, док ће за децу преко 10 година, а која нису вакцинисана, бити потребни негативни тестови.

Истакао је да ће у Грчкој туристичка сезона почети 14. маја и изразио очекивање да ће за путнике из Србије тада бити отворени и сви гранични прелази.

Теохарис је навео да су туристи из Србије добродошли у Грчку и изразио наду да ће се епидемиолошка ситуација смирити и да ће две земље наставити да развијају сарадњу у области туризма.