Читај ми!

Чекајући дијалог власти и опозиције, где је запело и шта је до сада познато

Када ће почети дијалог власти и опозиције, још се не зна, а требало је, према најавама, пре десетак дана. Не зна се ни ко ће све у њему учествовати у колико колона и са колико платформи. Новина је да је и председник државе спреман да у њему учествује, а стара порука Брисела да би у разговоре требало ући што пре како би било времена да се договорено кроз законе и примени на време пре избора најављених за пролеће наредне године.

Од дијалога у марту до сада је било само видео разговора Ивице Дачића и Дејвида Макалистера. И други позив и све конкретније о партијским разговорима чека председник парламента.

"Ја сам рекао што се нас тиче може одмах, ево ја сад чекам да видим када ће, када ће они да предложе. Ја сам мислио да идемо обрнутим путем – да ми позовемо све странке, да они изнесу своје платформе и да се онда разговара, али они су мислили да је боље да они обаве ту неку припремну фазу. Што се мене тиче, нема проблема, али одговорност није на мени ни Народној скупштини", поручује Ивица Дачић.

Једна од мало познатих чињеница је да ће се разговарати на два колосека, због партија које не желе страно посредство. ДСС је међу њима, па пита зашто макар тај део дијалога не почне.

"Можемо да седнемо већ у понедељак што се мене тиче. То ме једино буни, мислим да дијалог треба да почне што пре. Не мислим да дијалог без посредовања треба да буде секундаран или неједнак у односу на дијалог у ком се најављују ти чувени и фамозни европски парламентарци", сматра Милош Јовановић из ДСС-а.

А онима који без њих не желе дијалог, чини се, важнији је крајњи циљ од пожуривања европарламентараца. Са спремним платформама, врло сличних садржаја, старт чекају са различитих позиција.

"Ми се све време залажемо за јединствену опозициону платформу. Нажалост, Ђиласов блок је тај наш предлог одбио. Они се последњих шест  месеци нису одазивали чак ни на наше позиве да разговарамо", каже Константин Самофалов из СДС-а.

Оцењује да је врло симптоматично да је појединцима из опозиције значајније да изазивају вештачке унутаропозиционе сукобе, него да се сви заједно, како је рекао "супротставе овом хибридном режиму са ауторитарним тенденцијама".

Шта су циљеви

"Шта су циљеви – да имамо слободне изборе, слободне медије, да имамо могућност да грађани гласају без притисака", наводи Зоран Лутовац из ДС-а.

Каже да су то циљеви и да се они готово не разликују у "правој опозицији" и да је оно у чему се разликују начин како доћи до тих циљева.

"Ја не видим да је то неки превелики проблем, ако имамо исти циљ и ако нам је циљ заједнички није сметња да једни друге подржимо на том путу ка остваривању тог циља", закључује Лутовац.

Платформе за разговор, до сада су искључиво представљале опозиционе групације. Али, припремају их и неке владајуће. СПС предлаже више бирачких места, брже ажурирање спискова, забрану помињања породица политичара у кампањи. Али и нешто потпуно другачије од онога што предлаже опозиција.

"Најпре на чему ми инсистирамо јесте да парламентарни, председнички и градски избори буду одржани истовремено. Од увођења вишестраначја, ја мислим да није постојала ситуација да су одржани одвојено. Са друге стране Србија и цео свет се суочава с највећим здравственим изазовом и сваки динар који уштедимо покушавамо да усмеримо ка животном стандарду и привреди", наглашава Ђорђе Милићевић из СПС-а.

СДПС-ов предлог је да се ствари врате на почетак и разговара о промени изборног закона.

"Који би подразумевао да задржимо пропорционални систем, али и да имамо отворене листе што значи могућност да бирачи, да поред странке коју заокруже, гласају за одговарајуће кандидате. Тек када постигнемо сагласност око изборног закона онда можемо да говоримо и о изборним условима, о улози медија, функционерској кампањи, свим другим предусловима да избори буду фер и коректни", сматра Расим Љајић из СДПС-а.

Када ће све бити на столу

СПАС и СНС нису желеле да говоре на ту тему, али је лидер напредњака о разговорима говорио на РТС-у.

"Оно што је мени олакшавајуће је да су ови људи који желе са странцима да разговарају рекли да, и мене су ослободили да могу да се само бавим државним питањима, а чак сам спреман уколико ови други људи јесу спремни, који су за то да разговарају без посредства странаца. Дакле, ако су заинтересовани за моју улогу и као представника власти али и као посредника, јер мислим да могу да им помогнем", поручио је Александар Вучић, председник Србије и лидер СНС-а.

Када ће све то бити стављено на сто, питају се и посматрачи. Одугловлачење, тврде, не одговара никоме.

"Зато што је политички интерес и СНС и опозиције да овај дијалог успе. СНС тако може да амортизује критике које добија за недостатак плурализма, опозиција може да добије прилику да на следећим изборима учествује. Пролонгирање значи да се смањује шанса да дијалог успе", оцењује Бојан Клачар из Цесида.

Дијалог је тренутно у тзв. припремној фази која подразумева да европски посредници разговарају с посланичким групама, Владом и опозицијом.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи