Читај ми!

Гордана Чомић: Истополна заједница није брак и нема усвајања деце

Нацртом закона о истополним заједницама смо понудили људима који живе заједно да реше административне проблеме, рекла је министарка Гордана Чомић. Навела је да тим људима неће да издају стан, неће да пусте једног од партнера да се распита о другом зараженом од ковида. Чомићева каже да се истополна заједница не назива браком јер то није брак и нема усвајања деце.

Нацрт закона о истополним заједницама је пред грађанима. Сви могу да га прочитају, запишу своје предлоге и упуте надлежнима. До сада су то урадиле поједине организације, појединци, Синод Српске православне цркве. Аргументи за и против су гласни. И у тој буци мало смо чули о томе шта би такав закон заиста променио.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је за Јутарњи програм РТС-а да је овај закон потребан због културе људских права и да је групи ЛГБТ популације увек припадало око 10 одсто становништва који су током историје били прогањани.

Према њеним речима, Србија је 1994. године декриминализовала истополне заједнице и казела да ти људи имају људска права, 1998. године усвојено је да ЛГБТ није болест.

"Сада је Србија одлучила да поправи услове њиховог живота. Јер они већ живе заједно. И ради се на томе да се направе правила како могу да наслеђују један другог, како се растају...", навела је Чомићева.

Закону се успротивило и 212 интелектуалаца у облику "Апела 212", који је у међувемену нарастао. Они кажу да је све ово могуће кроз друге правне акте.

Чомићева је рекла да би био драгоцен дијалог како да се сви секторски закони промене, а да нема закона о ЛГБТ популацији и апеловала да припадници "Апела 212" пошаљу предлоге како би то могло да се уради.

"Друштвени дијалог о овој теми одвија се у Палати "Србија". Дијалоге или ми организујеме, или примамо захтеве одређених група. Договоримо се о агенди, сви говорници су подједнако важни", каже министарка и додаје да је до сада било девет таквох скупова.

Када је реч о бенефитима дијалога, Чомићева је навела пример да нису имали као идеју начина регистрације и раскида, да су добили појашњење посебних права и обавезе, да су добили одговор да о истополној заједници треба обавештавати земље које препознају ту институцију.

За Српску православну цркву предлог закона о истополним заједницама је неприхватљив и очекују да ће бити уважени њихови аргументи. Сматрају да је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим.

Међутим, Синод СПЦ је сагласан да "постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона".

Министарка сматра да је добра вест да и представници цркава учествоју у дијалогу. "Људи који припадају ЛГБТ популацији су и верници", наглашава Чомићева.

Додала је да нема закона који ће људе учинити срећнима, али не може закон да их чини несрећним и навела да у дијалогу учествује и Удружење матичара који су дали своје предлоге.

Чомићева је рекла да још увек закон није у фази када би требало да се укључе посланици и премијерка, јер они никада нису позивани да се укључе у дијалогу у преднацрту закона.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво