Читај ми!

Представници власти и опозиције различито о извештају ЕП о Србији

Дан по усвајању извештаја за Србију у Европском парламенту у Београду се нижу реакције – званичника, али и политичких партија.

На извештај који је известилац за Србију назвао уравнотеженим – другачије гледа власт у Београду. Председник парламента мисли да није реално сагледано стање у земљи, а уз то и да je изнет и низ проблематичних политичких оцена.

"На пример, изражава се забринутост за животну средину у Смедереву, Бору и Колубари где су Кинези. Значи, није ту интенција заштите животне средине него негативан утицај Кине. И све је то политички мотивисано, што може да буде и разумљиво имајући у виду глобалне прилике. Не могу да кажем да је то реално сагледавање стања у Србији, али јесте унутар ЕП", рекао је председник парламента Ивица Дачић. 

"Има позитивних и снажно критичких оцена. Јасно је које политичке групације имају тај посебно и пренаглашено критички тон о Србији. Годинама од истих посланика можемо да чујемо готово исте формулације замерки и критика, независно од реалних промена и корака које Србија објективно предузима у одређеним областима", наводи министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Резолуцију и извештавање о истој коментарише опозиција. ССП тражи да јавни сервис објави документ у целости, јер је, како тврде, сакрио делове у којима ЕП захтева разрешење афера Крушик, Јовањица, Савамала, Телеком.

"Јавни сервис има законску обавезу да информише грађане Србије да без решавања ових афера и без владавине права нема ништа од европског пута Србије", наводе из ССП-а.

"ДС већ неколико година упозорава да су извештаји евроспких и других међународних институција о стању у Србији све неповољнији по нашу земљу", сматра ДС. 

За ДСС документ је неприхватљив: "Неприхватљив је због тога што се Србија третира као држава у чијем саставу није Косово и Метохија и што се инсистира на усаглашавању спољне политике Србије, односно политике одбране Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ".

Резолуција ЕП није обавезујућа јер политику Уније према Србији воде Европска комисија и савет – подсећају из Центра за спољну политику. Али и упозоравају да, упркос томе, није за потцењивање.

"Јер то је политички документ који ће се читати на многим адресама, на који ће се многи позивати тако да – понављам да је потребна боља сарадња са ЕП, са свим посланичким клубовима, јер управо амандмане којима је измењен извештај Билчика поднели су Социјалдемократе, Зелени и Обновимо Европу. Са њима треба сарађивати и разговарати", напомиње Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Најављено је да ће скупштински Одбор за европске интеграције размотрити и анализирати садржај извештаја који је јуче усвојен у ЕП.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво