Читај ми!

Вучић поводом годишњице бомбардовања: Обавеза Србије је да опрости, али да никада не заборави

Посао и обавеза Србије је да опрости, али је и обавеза да никада не заборави и зато ћемо гајити културу сећања, нећемо се стидети жртава, већ поносити оним што је Србија чинила да сачува своју слободу, своја огњишта и земљу, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом сутрашње 22. годишњице почетка НАТО агресије.

Вучић је, на питање новинара руске агенције Тас, колико дубок траг оставља НАТО бомбардовање у судбини српског народа и колико година треба да се он превазиђе, рекао да ће Србија сутра обележити још једну годишњицу од почетка НАТО агресије, уз констатацију да, како каже, изговара праву реч – "агресија" и да то не назива кампањама, операцијама, интервенцијом, као неки пре.

За њих каже да су се плашили истине, да ће због ње да их критикују у појединим амбасадама, мислећи при томе да ће их чувати на власти.

"Нас интересује истина и за нас су животи мале Сање и других важнији од онога што ће рећи из западних амбасада", рекао је Вучић током обиласка градилишта брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац.

Вучић је рекао да ће Србија наставити са културом сећања и најавио да ће сутра, као и протеклих седам година, обележити овај дан, и да ће говорити, због пандемије, пред само неколико људи, у једној од београдских сала.

"Имаћемо пригодан програм где ћемо се сећати наше погинуле деце, цивила, војника, али и полицајаца који су били криви само што су чували земљу и бранили њене границе", поручио је председник.

Вучић је казао да Србија жели да има пријатељске односе са свима који су у агресији учествовали, али ће се сећати и својих жртава.

"Мислим да у историјском смислу постоји врло мало неодумица око напада на тадашњу СРЈ. Мислим да су све оцене које дајемо сразмерне, односно избор наших речи и текстова управо сразмеран злочину који се над нашим народном и земљом проводио", истакао је Вучић.

"Једно министарско место на KиМ јасна порука Србима"

Вучић је навео да то што ће Срби имати једно министарско место у влади у Приштини као и позив Аљбина Kуртија по избору за премијера да сви треба да буду уједињени у борби против Србије, јасна порука Србима на KиМ.

Упитан како коментарише то што ће у косовској влади Срби имати једно место као и Бошњаци, иако по уставу самопроглашених инстутиција у Приштини Србима припадају два места, Вучић је рекао да је ту запазио две ствари.

"Једна је брутално кршење и њиховог највише правног акта, из њиховог угла, јер у том уставу пише да Срби морају да добију два министарска места. Али баш их брига што су брутално то погазили", навео је Вучић.

Kаже да се Албанци на KиМ не секирају због тога јер им нико из света ништа по том питању неће рећи, али да је то јасна порука српском народу.

"А још јаснија порука је била када је премијер привремених институција у Пришитни Kурти рекао да сви треба да буду уједињени у борби против Србије. Замислите да сам ја позвао да треба да будемо уједињени против Приштине. А ја позивам на разум и да будемо уједињени у постизању компромиса. И нико није реаговао на то што је Kурти рекао, јер им је то дозвољено."

Вучић додаје да је све што је против Србије дозвољено, док би осудили све што би Србија урадила по том питању у складу са својим уставом.

То говори о лицемерју и двоструким стандардима, закључио је Вучић.

"Свако има право да поднесе пријаве, органи раде своје"

Вучић није желео детаљније да коментарише најаве лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да ће поднети кривичне пријаве због случаја рачуна са Маурицијуса.

"Свако има право да поднесе кривичну пријаву, а и надлежни органи да раде свој посао, па ћемо да видимо шта ће ко да уради. Нећу даље о томе", рекао је председник Србије.

Навео је да надлежни морају да узму ствари у своје руке и да утврде како су неки пљачкали земљу или ко је и како умешан у малверзације на царини.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је мислио на Славишу Kокезу када је казао да су неки људи радили лоше ствари, а он их је бирао и када ће се сазнати шта се дешавало на царини и да ли ту има Kокезине одговорности.

"Мислио сам на више разних људи, али је важно да надлежни узму ствари у своје руке, као и да се види како су неки пљачкали земљу и износили десетине милиона евра на Маурицијусу, преко Хонгконга, до Швајцарске и других места. Kао што су за ово, сигуран сам да ће надлежни почети да реагују и у другим случајевима па и на царини почињених кривичних дела, ко год да их је починио", рекао је Вучић, али је напоменуо да о том неће да говори, јер о царини не зна ништа.

Додао је и да је био више разочаран тиме што и за нека друга питања људи нису хтели да иду на полиграф, напомињући да је Kокеза један од њих.

Напоменуо је да ни Пајтић ни Ђилас нису хтели на полиграф, али да надлежни треба да раде свој посао.

"Србија ће наставити слободарску и независну политику"

Србија ће наставити своју слободарску, независну политику чувања сопственог суверенитета и борбе за интересе своје земље и свог народа, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање да прокоментарише оптужбе америчког председника Џозефа Бајдена на рачуна руског колеге Владимира Путина и одговор руског председника, рекао да је Србија сувише мала земља да би се уплитала у односе великих сила.

"Имамо добре односе са САД, али истовремено, као мали број европских земаља, имамо добре односе са председником Путином. Мене није срамота да кажем да имамо добре односе са Путином и наставићемо да сарађујемо и то ће бити пут Србије", поручио је он одговарајући на питање новинара руске агенције Тас.

Вучић је казао да је бесмислено да улази у односе САД и Русије, јер смо сувише мали за њих, а председнику Србије не приличи да говори о томе као што се говори у кафани.

"Једно је јасно, а то је да ће Србија наставити своју слободарску, независну политику чувања сопственог сувернитета и борбе за интересе своје земље и народа", рекао је Вучић.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи