Читај ми!

Вулин: Истрага о кривичним делима Беливукове групе добро напредује, ухапшено још повезаних лица

Министар унутрашњих послова Александра Вулин изјавио је за Радио Београд 1 да истрага о кривичним делима групе Беливук-Миљковић добро напредује.

Министар Александар Вулин подсећа да су сви ухапшени у притвору и каже да је у међувремену ухапшен још један број лица која су повезана са кланом Беливук-Миљковић и њима је одређен притвор.

"Наше правосуђе је веома озбиљно у поштовању слова закона и када одређује и продужава притвор онда имате веома сигуран и чврст случај. Истрага веома добро напредује, откривамо нова кривична дела, расветљавамо нека кривична дела за која нисмо знали ко су починиоци и, наравно, све ће то бити врло брзо пред јавности", каже Вулин.

Истиче да свако ново сазнање усмерава и подстиче полицију да да истражује и све остале правце и места где евентуално могу бити извршења одређених кривичних дела.

"Оно због чега смо ухапсили Беливука и Миљковића и њихове сараднике је, што се полиције тиче, апсолутно доказано. Готово сваког дана имате хапшења која су повезана са овим кланом. Неко је за њих радио, неко је диловао дрогу, него је био логистичар, неко је крио дрогу, неко је за њих набављао оружје, муницију неко је обезбеђивао станове где су сакривали своје убице, дакле, пуно је ствари због којих сада налазимо одређене људе и можемо да их процесуирамо", наводи Вулин.

Истиче да је један део истраге увек усмерен и на оне који су помагали криминалцима, а део су државног апарата.

"Свако ново сазнање се истражује и ниједно неће бити остављено са стране. Нема заштићених", наглашава Вулин.

"Тужилаштву предати докази о прислушкивању председника"

Министар Вулин је поновио да је борба против организованог криминала приоритет.

"Када је председник Александар Вучић рекао да ћемо се борити против мафије и да је један од приоритета новоформиране владе борба против организованог криминала, тада сам слушао смех. Слушао сам нападе политичких противника, смејали су се како од тога нема ништа, како је све политичка шарада, а данас се нико више не смеје. Данас кад видите да смо разбили један од најозбиљнијих нарко-кланова у овом делу света, нико се више не смеје. Да, један од приоритета владе, можда и број један јесте борба против организованог криминала, резултати су ту и видљиви су. Србија је већ боље и сигурније место за живот а биће још боље и још сигурније место за живот", наглашава Вулин.

Министар је за Први програм Радио Београда потврдио да је полиција предала Тужилаштву за организовани криминал доказе о илегалном прислушкивању председника Србије Александра Вучића и његове породице и нагласио да се истрага проширује.

"Ми смо предали Тужилаштву за организовани криминал доказе за 1.572 илегално прислушкивана разговора и истрага се проширује. Дошли смо до неколико стотина нових, документованих, илегално прислушкиваних разговора председника Вучића и његове породице и то је достављено тужилаштву. Ми смо дужни да испратимо све где постоји неко сазнање о илегалном прислушкивању. Александар Вучић и чланови његове породице су, у 1.572 разговора и плус ових пар стотина које смо тек пронашли и предали тужилаштву, разговарали са великим бројем људи. Нико од тих људи, а сви су били стављени на мере, било их је 26, није ни ухапшен, чак ни приведен, а поготово нико није осуђен за било шта. Намеру прислушкивања, шта је позадина, то мора да докаже тужилаштво. Ми смо доказали да је то постојало", каже Вулин.

"Неприхватљива релативизација злочина"

Министар Вулин истиче да председник Вучић није бизнисмен и да се не бави ничим осим политиком и државом Србијом.

"Која вам је онда намера, осим ако имате лошу намеру према држави Србији и према политици која се у њој спроводи? Нема објашњења. Што се слуша Данило Вучић, чиме се то он бави? Зашто је било коме битан, осим што је члан породице председника Вучића? Зашто њега слушати? Зашто вам је важан отац председника Александра Вучића? Чиме се пензионер Анђелко Вучић бави да био занимљив за слушање? Осим што је отац Александра Вучића, а Александар Вучић се бави само Србијом и политиком", пита Вулин.

Наглашава да у томе види апсолутно лошу намеру и планску злоупотребу система.

"Знате, ви ставите некога на мере, дате образложење да је он криминалац, да припрема криминално дело, наравно, надлежни правосудни орган каже да верује полицији, изда одговарајући налог, ви то слушате, али слушате зато што знате да ће Александар Вучић разговарати са неким човеком. Није вам битно да ли је тај човек стварно криминалац или није, вама је битно да ли ће Александар Вучић разговарати са њим или неко од чланова његове породице. Само вам је то важно и онда видите да су ти људи били на мерама као класична злоупотреба система, зато што су се познавали са неким од чланова породице председника Вучића, а не зато што су радили било шта противзаконито. То је страшно искривљење система и то не сме да се деси никоме", наглашава Вулин.

Сматра да је, када је Александар Вучић у питању, то релативизовано, што је, како истиче, апсолутно неприхватљиво.

"Као што је апсолутно неприхватљива релативизација злочина клана Беливук-Миљковић, нема оправдања да неком одсечете главу, да га искасапите, нема оправдања, можете да навијате за клуб који хоћете, то нема никакве везе, можете да будете припадник ове или оне политичке структуре, али, они су кидали главе људима, они су диловали дрогу, они су припремали убиства, ко зна шта су ти монструми радили, истрага ће све показати. Када размишљате о њима, када пишете графите Правда за Беливука, само ми реците за ког Беливука, за наркодилера или оног сто сече главе? За кога тражите правду? Ако је та правда робија, бар 40 година, потпуно се слажем, потписаћу се испод тог графита, а правда је да никад више не изађу из затвора, баш никад више", истиче Вулин.

"Грађани често пријављују кривична дела на интернету"

Министар Александар Вулин је рекао и да грађани често пријављују кривична дела на интернету.

"Ми свакој пријави приђемо са дужном пажњом. Ја вам гарантујем као минисар да вам се нико никад неће смејати кад дођете са проблемом у станицу полиције, када дођете да пријавите насиље или када дођете да пријавите да вам неко злоупотребио ваше поверење или да неко дели ваше фотографије, нико вам се неће смејати - разумећемо, помоћи ћемо и казнити починиоце. Видели сте да је група на Телеграму врло брзо разбијена, пронашли смо ко су, они су похапшени, њима никад више на памет пасти неће да повреде нечије дете", каже Вулин.

Истиче да се углавном сочавају са дељењем приватних фотографија без сагласности, различитим претњама, одавањем личних информација...

"Имате честе случајеве превара када се злоупотреби нечије поверење, узме број картице, потроши се туђи новац, прода се нешто што заправо није оно што сте купили на интернету... Сајбер свет је нешто о чему учимо сваки дан, и не само ми, него и много развијеније земље од нас. Уче шта је хибридно ратовање, сајбер претње, то је једноставно она мрачна будућности која нас чека и нешто што ће бити тешко, али за шта се сваког дана припремате - и куповином софтвера и куповином хардвера, али на првом месту обуком људи који ће се са сајбер криминалом борити и који се већ боре", наводи Вулин.

Наглашава да сви морамо да имамо одређену безбедносну културу када је у питању интернет.

"Морамо да научимо да не делимо број своје кредитне картице где стигнемо. Морамо да научимо да не делимо своје фотографије, а посебно не фотографије своје деце, да их не стављамо на друштвене мреже, зато што нико не може да исконтролише где ће то завршити и шта ће се с тим десити", каже Вулин.

"Нужна одбрана мора да буде шире дефинисана"

Александар Вулин каже да је Министарству правде упућен предлог да се законски прецизније регулише нужна самоодбрана.

"Ми смо упутили предлог Министарству правде, јер сматрамо да нужна одбрана мора да буде шире дефинисана и да мора да се разуме да човек има право да брани свој дом и да има право да брани себе и своју породицу. Дефиниција нужне самоодбране се није мењала деценијама, а све се променило. Променило се то да су кривична дела и разбојништва постала чешћа, да су разбојници постали суровији, да ваша способност да одбраните себе и своју породицу мора да расте, а не да опада, да не треба ви да размишљате када у вашу кућу упадне провалник шта ће се десити. Нека размишља онај који је упао у вашу кућу", каже Вулин.

Истиче да је људски живот највећа вредност, па нико не треба да посегне за тим да га одузме уколико то није апсолутно нужно, али сматра да се мора оставити могућност човеку да брани себе и своју породицу чак и уколико са друге стране не прети иста сила.

"Знате, једна дефиниција нужне самоодбране каже да сила мора да буде сразмерна. Да ли то значи да ако провалник нема пиштољ, ни ја не смем да има пиштољ? Да ли то значи да ја не смем да браним своју породицу у својој кући свиме што имам и што могу? Ја сматрам да је то потребно. Наравно, није на мени да однесем одлуку о томе, оно што је мени битно јесте да се покренула расправа. Почели смо да размишљамо о овоме и сигуран сам да ћемо доћи до најбољег решења - како, наравно, да сачувамо људски живот, како да спречимо било какву злоупотребу, али с друге стране да оставимо човеку могућност да се брани. Да оставимо човеку могућност да штити себе и своју породицу. Ако МУП даје дозволе за држање оружја, онда морате наћи законски начин да регулишете и употребу тог оружја, против кога и како се употребљава. Мени је најважније да је расправа почела, а они који су образованији и који више знају право од мене донеће одлуку", каже Вулин.

Покренута иницијатива за ангажовање позорника 

Министар Александар Вулин покренуо је иницијативу за ангажовање позорника. Да би неко постао позорник мора да заврши обуку од девет месеци.

"Позорник или полицајац у заједници, је полицајац који ће имати јасну територијалну надлежност, који ће највећи део свог радног века провести баш на простору који му је додељен. Позорник је полицајац који познаје свако дете, сваку породицу, који зна који су проблеми, који зна ко крши закон и ко прави проблеме у тој области. Позорник је човек коме ћете се обратити. Кад сам ја био дете, родитељи су ме, кад сам одлазио у школу, учили да, ако се изгубим, приђем полицајцу и кажем како се зовем и где живим", каже Вулин.

Сматра да смо изгубили тај однос поверења, па треба и да га вратимо.

"Позорник ће бити тај који ће вратити поверење. Прво ћемо позорнике ангажовати у Београду, очекујем да ћемо до краја године у целом граду имати позорнике, а паралелно крећемо и са великим градовима у Србији и онда ће се то наравно спуштати и на друге градове. Мислим да је то добра иницијатива, имамо снаге да је спроведемо, а то ће сигурно дати веома брзо и позитивне резултате. Грађани морају да буду безбедни, морају да знају да имају, ту где живе, да се јаве неком", наводи Вулин.

Наглашава да га занима како се осећа обичан човек и да се јако обрадује када ухапсе неког са пет или 15 грама марихуане, иако у јавности кажу да је то ситница.

"За ту ситницу он ће шест месеци бити ван улице, 6 месеци неће моћи да отрује ни једно дете. Више од статистике мене занима осећај човека, да ли се плаши уличног криминала. Трудимо се да се боримо и са организованим криминалом и са ситним стварима које чине живот. Бићу задовољан када стопа уличног криминала буде тако ниска да се људи не плаше ничега и да су потпуно мирни у својој породици", каже Александар  Вулин.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво