Читај ми!

Мали: Два Ђиласова рачуна, на Маурицијусу и у Швајцарској

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су "Вечерње новости" дошле до докумената који потврђују да Драган Ђилас има рачуне на Маурицијусу од 5,7 милиона евра и у Швајцарској од 620.000 евра.

Мали је гостујући на Пинку, поводом сазнања до којих су дошле Новости, рекао да је утврђено да је на име Драгана Ђиласа регистрована фирма Ascaniuc LTD и да је он овлашћени корисник рачуна у "Дојче банци" на Маурицијусу, са два рачуна.

На једном рачуну има 5.730.000 евра, на другом рачуну има нула маруцијуских рупија.

"Упознао сам се са овим и апсолутно сам шокиран власничком структуром, у питању су езготична оствра, и више банка и рачуна", навео је Мали.

Подсећа да је председник Александар Вучић рекао, пошто је Ђилас тврдио да нема рачуне, да не буде да после испадне како их у ствари има и користи.

Мали је истакао да је то сада и потврђено.

Када је реч о рачуну у Швајцарској, наведено је да Ђилас има фирму Multikom open AG у Швајцаркој са рачуном од 620.147 евра,чији су корисници Драган и Гојко Ђилас.

Мали је истакао да је доказано да Ђилас обмањује грађане и да ће ту бити посла за надлежне органе, пре свега, Тужилаштво, Управу за спречавање прања новца и Пореску управу.

"Ово је важна порука, пошто постоји интересантна веза између Ђиласа и Шолака", рекао је Мали.

Пинк је објавио позивајући се на сазнања Новости да је Ђилас отворио у Швајцарској компанију Multikom open AG, као и да Ђилас има у Швајцаркој има још пет рачуна на којима је више милиона евра.

Како је наведено, Ђиласова фирма Ascanius је била значајан део малеверзација око продаје и препродаје "Дајрект медије". Та фирма је до 2014. била званично у Ђиласовом власништву, да би у априлу исте године била фиктивно продата холанској фирми CEE Media бугарског бизнисмене Красимира Геркова.

У овој трансакцији пријављују се и власник "Јунајтед групе" Драган Шолак који је Геркову позајмио 17,7 милиона евра за наводну куповину "Дајрект медије".

Бугарски бизнисмен преноси власништво без накнаде на фирму Ascanius у Ђиласовом власништву, да би се 2018. поново појавио Шолак за "Јунајтед групом" и за 52 милиона евра купио од Ђилсовог Ascaniusa Ђиласову Дајрект медиу. Наведено је да је тако Ђилас продао своју фирму самом себи да би избегао плаћање пореза.

Мали је то потврдио и навео да је Ђилас 2014. године, месец дана пре него што је отишао са функције председника Демократске странке, фиктивно продао компанију "Дајрект медија" "једном Бугарину", а да је новац за куповину у износу од 17,7 милиона евра, према документима које су објавиле Новости, обезбедио Драган Шолак.

Мали је рекао да је бугарски бизнисмен компанију "Дајрект медија" 2015. године пренео на компанију "Асканиус" из Холандије, која је, како је објаснио, у влашништву компаније Асканиус из Луксембурга. "Асканиус ЛТД је компанија где је корисник и власник рачуна Драган Ђилас на Маурицијусу. То су невероватне трансакције и трансфери ван очију грађана Србије и ван очију пореских органа где они трансферишу десетине милионе евра", рекао је Мали.

Министар је казао да то показује да су Ђилас и Шолак у пословним односима од 2014.године, а да ти односи кулминирају 2018. године када је, како каже, Шолакова "Јунајтед медија" формално купила "Дајрект медију" од "Асканиуса".

"У билансима те компаније у 2018. и 2019 години је више од 52 милиона евра профита од продаје Дајрект медије. Где је после тога новац отишао, за неку је наредну истрагу", навео је министар.

Нагласио је да је на надлежним органима да ураде свој део посла и изразио уверење да ће то и учинити.

Мали је навео да није случајно што Ђилас и Шолак, како каже, годинама покушавају да сруше Александра Вучића јер су, додаје, у питану десетине, можда чак и стотине милиона евра.

"Јасна је њихова намера да сруше ову власт, да се врате на власт и да зарађују оволики новац као пре Вучића. А кроз овакве пипке, десетине рачуна, острва, не може се рећи да би поштен човек ушао у тако нешто, осим ако нема намеру да нешто крије или ако непоштено није дошао до тога", рекао је Мали.

Жељко Радовановић, в. д. директора Управе за спречавање прања новца, је изјавио за Пинк да су се стекли услови за озбиљну истрагу и активно учешће Тужилаштва у целом случају, као и да ће та управа дати свој допринос у том случају.

Каже да постоје сва три индикатора да се покрену прве предститажне радње, а то су комплексна власнисчка структура, одсутство економске логике у пословним активностима, као и комплексна влансичка структура унутар саме корпорације, што недвосмислено указује да се ради о прању новца.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи