Читај ми!

Вучић: Фабрика вакцина вредеће више од десет ловаца

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у понедељак бити одржан први радни састанак o изградњи фабрике за вакцине против коронавируса. Наговестио је да ће градња можда почети за мање од месец дана.

Вучић је у изјави за ТВ Пинк рекао да ће се разговарати о месту изградње, додајући да је у оптицају пет плацева, од којих је, између осталих, један на Панчевачком путу, други на ауто-путу према аеродрому, један према Лазаревцу.

"Погледаћемо логистику и спремимо се да за мање од месец дана градимо фабику", подвукао је Вучић.

Уверен је да ће тиме Србија бити још снажнија и омогућити комшијама да имају добре вакцине.

Вучић је истакао да ће то бити српска вакцина, јер ће, након, најпре паковања, бити прављена и течност после извесног времена.

"Моћићемо да се похвалимо да је то српска вакцина", нагласио је Вучић додајући да ће бити обучавани наши стручњаци.

Отварамо нове прозоре и нове видике за Србију

Председник је рекao да се из посете Бахреину, и претходно Уједињеним Арапским Емиратима, враћа са изузетним резултатима за Србију.

Нагласио је да то потврђује тренд да независне и суверене земље почињу све више да сарађују у време мултимопарног света и траже начине да се повезују са другима и обезбеде добробит за своје грађане.

"Почињемо да градимо односе, и отварамо неке нове прилике, нове видике, прозоре за Србију, који нису били отворени", рекао је Вучић.

Додао је да је веома задовољан и поносан због дочека у Бахреину, јер се, каже, такво гостропримство ретко или готово нигде не среће, што се видело и на улицама Манаме.

"Из посета УАЕ и Бахреина враћамо се са нечим од изузетног значаја, градићемо нову фабрику вакцине, место где ћемо моћи да правимо вакцине против короне, али и друге вакцине у будућности", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се припремити комплетна логистика, машине, апарати, али пре свега људи који ће моћи да раде, јер је циљ да се настави традиција "Торлака", где ће се производити руска "Спутњик В" вакцина, уз примедбу да су то две вакцине које су се показале као одлично, без иједне нус-појаве.

"То ће створити велику шансу у будућности Србије, да можемо нормално да живимо, а све остало од нас зависи", рекао је Вучић.

Пренео је да се у УАЕ и Бахреину много разговарало о сарадњи у пољопривреди, извозу наших пољопривредних прозивода, а посебно о преради и извозу полупроизвода и финалних прозивода из Србије, попут џемова, пекмеза, за шта су, додаје, потребне инвестиције.

"Разговарало се и о свим другим питањима, од нафте до грађевинске индустрије", рекао је Вучић и додао да у наредних месец дана очекује у Београду принца Бахреина, затим и већу делегацију, у циљу припреме посете краља те земље, која би требало да уследи крајем лета или најкасније почетком јесени.

Здравље битан стуб сваке државе

"Здравље је постало све важније и један је од главних стубова сваке државе, поред војске, економије и броја становника, елементи са којима земље у будућности дочекују сопствено вредновање", поручио је Вучић.

Вучић је казао да све више суверених земаља сарађује у мултиполарном свету и покушавају да обезбеђују својим грађанима највише добробити.

"Нама фабрика вакцина, која неће превише да кошта, коштаће колико једна болница и то она коју смо за четири месеци изградили, можда и значјано мање. Вредеће више од куповине десет ловаца који би били 10 пута скупљи. То говори да је постало страховито важно здравље, да је то један од стубова државе - здравље, војска, економија, и број становника", објаснио је председник.

Вучић је казао да Србија не може да се мери са Турском која има 90 милиона становника, са Индијом и Кином са више од милијарди становника, али моћи ће у здравству да стиже и престиже многе.

Међутим, изјавио је да се по први пут у Србији види велики ефекат од вакцинације код броја заражених и то код оних који су ревакцинисани пре 15 дана.

"Први пут видимо ефекат, после прве вакцине било је више заражених него оних без вакцине јер су се људи опуштали. Сада први пут видимо огроман ефекат вакцине и број заражених код вакцинисаних драстично пада у односу на оне који се нису вакцинисали", рекао је Вучић.

О кредитном рејтингу 

Вучић се, с тим у вези, осврнуо и на повећање кредитног рејтинга Србије.

Истакао је да готово нико није повећао кредитни рејтинг, те да је то фантастична вест за Србију, што значи да има стабилне јавне финансије, брзу напредујућу економију, што за грађане занчи да имају сигурност да се налазимо на добром путу.

"Економија је најснажнији стуб, који столицу суштински држи", нагласио је.

Што се посете Бахреину тиче каже да је српсак делегација изванредно примљена, да је имала одличну презентацију.

Казао је да се ради на много фронтова и да мисли да је са Бахреином започета велика ствар, која ће се већ за пар месеци завршити.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво